Rus yaptırımları devrede

Rusya'nın uçak krizi sonrası aldığı yaptırım kararları 1 Ocak itibariyle yürürlülüğe girdi. 53 firma haricinde Türk şirketleri ve vatandaşları Rusya'da iş yapamayacak. Yaptırımların Türkiye'ye yıllık maliyetinin 10 milyar dolardan fazla olması bekleniyor.

Rus yaptırımları devrede

Rus jetinin düşürülmesi ile başlayan kriz kapsamında Rus yaptırımları 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi.

Rusya’nın daha önce açıkladığı listede yer alan 53 Türk firması haricinde uygulanacak yaptırımlar kapsamında:

Türk firmaları Rusya’da bina inşa edemeyecek, mimarlık ya da tasarım faaliyetlerinde bulunamayacak

Türk vatandaşları Rusya’da seyahat ve otelcilik sektörlerinde çalışamayacak

Türk firmaları devlet ve belediye ihalelerine alınmayacak, ormancılık ve kerestecilik alanlarında faaliyet gösteremeyecek

Çeşitli meyve ve sebzeler ile tavuk ürünlerinin Türkiye’den ithalatı yasaklanacak

Türk vatandaşlarının Rusya’ya vizesiz girmelerine ve Rusya'da çalışmalarına müsaade edilmeyecek

Yaptırım kararlarının Türkiye ekonomisine kısa ve orta vadede etkileri olacak. En büyük zarar kısa vadede kendini hissettirecek. Krizin Türkiye’ye yıllık maliyetinin 10 milyar dolardan fazla olması bekleniyor. En ağır etkilenecek sektörler ise tekstil, inşaat ve turizm.

Turizm sektöründeki etkinin ise ilkbahardan itibaren kendini hissetirmesi bekleniyor. Türkiye 2015'te 4,5 milyona yakın rus turisti ağırladı. Rus turist sayısının yüzde 10 azalması yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor. İnşaat sektöründeki kaybın yıllık 4,5 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Sadece Laleli’den Rusya’ya yapılan tekstil ihracatı ise yaklaşık 3 milyar dolar civarında.

ulusalkanal.com.tr