Irkçılık karşıtları yürüyor: Köleci babaların heykelleri yıkılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iç istikrarsızlık sürüyor. Siyahi George Floyd'un ölümünün ardın devam eden protestolarda, göstericiler köleliği savunan konfederasyon dönemine ait heykelleri bir bir yıkıyor. Son olarak Başkent Washington ve Kuzey Carolina’da (karolayna ) Konfederasyon heykelleri yıkıldı.

Irkçılık karşıtları yürüyor: Köleci babaların heykelleri yıkılıyor

Amerika Birleşik Devleri'nde sular durulmuyor. Ülkede siyahi George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı eylemler, konfederasyon dönemine ait heykellerin yıkılmasıyla devam ediyor.

Birçoğunun köle sahibi olduğu belirtilen ve konfederasyon döneminde komutanlık yapmış, Amerikan tarihinde önemli yere sahip kişilerin heykeli göstericiler tarafından yıkılıyor.

Görüntüler başkent Washington'dan (vaşingtın). Protestocular konfederasyon komutanlarından Albert Pike’a (albırt payk) ait olan heykeli önce devirdi, ardından da ateşe verdi.

Kaydedilen bu görüntüler ise Kuzey California’nın Raleigh (raali) kentinden. Konfederasyon askerlerini temsil eden iki heykel eylemcilerin sevinç çığlıkları eşliğinde devrildi.

Kuzey Carolina’nın Demokrat Valisi Roy Cooper (roy kupır) bu heykellerin eyaletin başkenti gibi tüm halka ait olmadığını söyledi.

Protestocuların San Francisco'daki (San Fransisko) hedefi ise Golden Park'ta (goldın park) bulunan Ulysses Grant'ın (yulisis grent) büstü oldu. Grant (grent) konfederasyon ordusunu yenerek iç savaşı sona erdirdi fakat göstericiler Grant'ın (grent) köle sahibi olduğunu öne sürerek onun da büstünü yıktı.

Aynı parkta ABD’nin milli marşının yazarı olarak bilinen Francis Scott Key’in (fIrensis sıkat kiy) de heykeli köle sahibi olduğu gerekçesiyle yıkıldı.

Yıkılan heykellerin arasında ABD’nin batısına Roma Katolikliğini getiren isim rahip Junipero Serra'da (Hunepuro sera) var.

Cumartesi günü Oklahoma (oklohoma) eyaletinde seçim mitingi düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, ülke genelinde yıkılan heykellerin sorumluluğunu Demokrat liderlere attı.

ulusal.com.tr

Amerika Birleşik Devletleri George Floyd