'Neden ‘Tayyip Erdoğan örgüt lideri’ dedin'

F tipi polislere yapılan üçüncü dalga operasyonunun ayrıntılarına Aydınlık ulaştı. Polislere, yolsuzluk soruşturmasından TÜRGEV ve Erdoğan ile ilgili sorular soruldu

'Neden ‘Tayyip Erdoğan örgüt lideri’ dedin'

F tipi polislere yapılan üçüncü dalga operasyonunun ayrıntılarına Aydınlık ulaştı. Polislere, yolsuzluk soruşturmasından TÜRGEV ve Erdoğan ile ilgili sorular soruldu

Aydınlık Emniyet’teki F tipi yapılanmaya yönelik operasyonda gözaltına alınan polislerin ifadelerine ulaştı. Polislere Emniyet’teki sorgularında yolsuzluk soruşturması fezlekesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında “Örgüt lideri” ve “dönemin Başbakanı” ifadesini hangi amaçla kullandıkları soruldu.

TÜRGEV KAYITLARI SORULDU

Şüphelilere yöneltilen sorular arasında Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV Vakfı’na yönelik yolsuzluk iddialarını içeren kayıtlar da yer aldı. Bunlar arasında “TÜRGEV adlı vakfın Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan tarafından yönetildiği, vakfın yapmış olduğu işlerde Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın kamusal nüfusunu kullanarak, talimat ile vakfa bağış yaptırdıkları, yapılan bağışlar karşılığında kamusal usulsüzlük ve yolsuzluk yaptıkları, vakıf çalışanları ile birlikte kamu görevlerini de talimatlandırdıkları, yönetim kadrosunun da tek elden Recep Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde vakfa bağış yapan kişi ve şirketlerin bu bağışlarının kamuda bir usulsüzlük, yolsuzluk ve rüşvet suçuna dönüştüğü tespit edilmiştir” şeklindeki ifadeleri içeren kayıtlar soruldu.

Öte yandan, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni cebren ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettiğiniz değerlendirilmektedir” denilerek, bu talimatı kimden ve hangi amaçla alındığı sorusu yöneltildi.

GİZLİ TANIK FATİH’İN İFADELERİ BELGELENDİ

Şüpheli polislerden M.Ç.’ye “gizli tanık Fatih”in ifadeleri hatırlatıldı. Soruşturma kapsamında gizli tanık olan “Fatih” kod adlı kişinin Turgay Ciner ile ilgili fezleke hazırlandığını, ancak Ciner’in Fethullah Gülen ile telefon görüşmesinden sonra fezlekeden çıkarıldığını, dosya içeriğinde dinlenilen kişilerin Başbakan ve Bakanlar olduğunu, bunun sıkıntı olabileceğini üstlerine söylediğinde kendisine “Korkma böyle bir dosyada çalışmak herkese nasip olmaz, bu dosya bunları götürür bir sıkıntı yok” denildiğini anlattığı hatırlatıldı. Gizli tanık Fatih’in Savcılığa vermiş olduğu flaş bellekten çıkan bilgilerin de bu iddialarla örtüştüğünün altı çizildi.

Sorgulama sırasında şüpheli polislere ayrıca, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezleke ve dosya kapsamında bulunan hiçbir evrakın Emniyet Müdürlüğü’nde bırakılmadan temayüllere aykırı bir şekilde Savcılığa teslim edildiği de hatırlatıldı. Herhangi bir somut delil ve olay tespiti olmaksızın önce telefon numaraları yazılarak karar talebinde bulunulduğunun tespit edildiği belirtildi.

Fuat Şahin / Aydınlık