Latin Amerika'da hegemonya savaşı

Latin Amerika ülkeleri üzerinde Batı'nın hegemonya kurma çalışmaları bölgede siyasi çalkantılara neden oluyor. Paraguay, Arjantin ve Brezilya'da devreye sokulan Amerika merkezli planlar, Venezuella ve Bolivya'da uygulanmaya çalışılıyor. Solcu liderlerin yönettiği, anti-Amerikancı çizgide olan Latin Amerika ülkeleri hedef tahtasına... Ayrıntıları haberimizde.

Latin Amerika'da hegemonya savaşı

Empertalist Batı küresel emperyalist düzene karşı çıkan, daha halkçı ve milli politikalarla yönetilmek isteyen Latin Amerika toplumlarını hedef alıyor.

Batı'nın ilk hedefi Paraguay oldu. Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo, senato darbesiyle görevden azledildi ve yerine sağcı bir isim geldi.

Benzer plan Arjantin'in solcu Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner içinde uygulandı. Kirchner, yolsuzlukla suçlandı ve 2015'te yönetimi Amerikancı bir isime devretmek zorunda kaldı.

Daha sonra Latin Amerika'nın en büyük ülkesi olan Brezilya'da benzer bir olay yaşandı. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı. Bunun üzerine görevden alınan Rousseff'in yerine yolsuzluklara adı karşımış olan Amerikancı Michel Temer geçti.

Son dönemde ise Venezuela ve Bolivya'da hükümet karşıtı Amerika destekli eylemler başladı. 1999'dan beri Venezuela yönetiminde sol lider istemediğini söyleyen ABD, bu ülkede defalarca darbe girişiminde bulunmuştu.

Latin Amerika'da sol partilerin senato darbeleriyle yönetimden indirilmeleri, bölgedeki ülkeler arasındaki kamplaşmayı da arttırdı. Anti-Amerikancı politikalarına devam eden Ekvator, Venezuela ve Bolivya ile Amerika ile yakın ilişkileri bulunan Kolombiya ve Meksika gibi ülkeler arasındaki uçurum tekrar artmaya başladı.

Amerika ise solcu liderlerin demokratik olmayan yollardan devrilmelerine ses çıkarmayarak, bu ülkelerle güçlü ilişkilerini devam ettireceği mesajını veriyor.

1999 yılında Venezuela'da devrimci Hugo Chavez'in iktidara gelmesiyle dünyada anti-Amerikancı hava tekrardan canlanmıştı. Zamanla Latin Amerika bölgesindeki 15 ülkede sol partiler demokratik yollarla iktidara geldi. Ancak sömürgelerini kaybeden emperyalist Batı, sol liderlerle yönetilen ülkeleri hedef tahtasına oturttu.

ulusalkanal.com.tr