Rusya'dan kimyasal saldırı açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'nin Kafr Zayta köyünde önümüzdeki 2 gün içinde kimyasal saldırı planlandığını söyledi.

Rusya'dan kimyasal saldırı açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İngiliz 'Olive Group' askeri şirketinin eğittiği bir grup militanın, İdlib'de bir kimyasal saldırıdan sivilleri kurtarma mizanseni gerçekleştirmeyi planladığını belirtti.

Sputnik'in aktardığına göre Konaşenkov, kimyasal saldırı mizansenleri düzenlenmesi için yabancı uzmanların İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesine geldiğini söyledi.

Konaşenkov, ‘Beyaz Miğferler' grubu üyeleri gibi giyinen bir grup kişinin, mizanseni Ortadoğu'daki ve yabancı ülkelerdeki basına servis etmek için videolar çekmeyi planladığını da ekledi.

Terör saldırılarını USAID adlı kuruluş finanse ediyor

Amerika, İdlib'te provokasyon hazırlığı yaparken Washington destekli terör örgütleri de Suriye sahasında hareketlendi. ABD istihbaratının operasyonlarına fon sağlayan USAID'in Suriye'de doğrudan el Nusra'ya yardım yaptığı ortaya çıktı. Rusya ise sahadaki gelişmeleri anbean takip ediyor. Binlerce militanın Suriye ordusuna saldırmak için toplandığını belirtiliyor.

İdlib'teki silahlı militanlar, Suriye ordusu kontrolündeki Halep ve Hama'ya saldırı hazırlığı yapıyor. Militanlar, ağır silahlar ve zırhlı araçlarla donatılmış durumda. Terörün finansmanını da ABD istihbaratının operasyonlarına fon sağlayan da USAID adlı paravan kuruluş. ABD Uluslarası Kalkınma Ajansı'nın Suriye'de Nusra bağlantılı örgütlere doğrudan yardım yaptığı ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesinin haberine göre el Nusra bağlantılı Hayat Tahrir'üş Şam'a USIAD bünyesinde faaliyet gösteren 'sivil toplum kurluşları' aracılığıyla yardım gönderildi. BU gerçek de USAID'ın denetleme kurumu tarafından ortaya çıkarıldı. USAID incelemesinde yardımların Suriye'nin İdlib kentinde dağıtıldığı belirtildi.

Rusya ise sahadaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib bölgesinde, hükümet güçlerinin kontrolünde bulunan Halep ve Hama’ya saldırmak üzere ağır silahlar ve zırhlı araçlar ile donatılmış binlerce militanın toplandığını duyurdu.

Rusya'nın Suriye'deki Ateşkes İzleme Merkezi'nin komutanı Tümgeneral Aleksey Tsıgankov, İdlib topraklarının yüzde 70’inden fazlasının, Tahrir el Şam adlı terörist grubun kontrolünde kalmaya devam ettiğini hatırlattı.

Tsıgankov, "Geçen hafta bu terörist örgütün lideri Ebu Muhammed el Culani, İdlib’deki tüm çetelere laik Suriye devletine karşı cihat çağrısı yaptı. Aşırıcılık yanlıları tarafından gözaltına alınan ve cezaevlerinde tutulan siyasi diyalog yanlılarının sayısı 500 kişiyi aştı." dedi.

Rus komutan, bu çağrı üzerine Hama ve Halep’e taarruza geçmek üzere ağır silahlar ve zırhlı araçlarla donatılmış binlerce militan toplandığını belirtti.

Tümgeneral Tsıgankov ayrıca İdlib'deki Cisr el Şuğur yerleşiminde "kimyasal saldırı" düzenlemek için Tahrir el Şam militanlarının klorin dolu 8 tanker getirdiklerini, aynı yerleşimde Beyaz Miğferler'in kimyasal saldırı ortamında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda halkı eğittiklerini kaydetti.

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığı bahanesiyle Suriye'yi yeniden vurma hazırlığında olduklarını açıklamıştı.

ulusal.com.tr

rusya