ABD'yi şoke eden karar

Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Zeman, Moskova'da yapılacak İkinci Dünya Savaşı Zaferi yıldönümü törenlerine katılma kararı aldı. Çek lider, bu kararını eleştiren Amerika'nın Prag Büyükelçisini ise kapıdışarı etti. Büyükelçi bundan sonra Devlet Başkanlığı binasına alınmayacak.

ABD'yi şoke eden karar

Amerika ile Çek Cumhuriyeti arasında soğuk rüzgârlar esmeye başladı. Nedeni ise ABD Büyükelçisi'nin Çek Devlet Başkanı'nın kararlarını sorgulaması oldu.

Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Milos Zeman, İkinci Dünya Savaşı zaferinin 70. yıldönümü nedeniyle 9 Mayıs'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenecek kutlamalara katılma kararı aldı.

ABD'nin Prag Büyükelçisi Andrew Schapiro ise Çek liderin Moskova'ya gidecek olmasını sert sözlerle eleştirdi. Ancak hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı.

6 ay önce göreve başlayan Amerikalı Büyükelçi, katıldığı televizyon programında, Devlet Başkanı'nın Ukrayna krizi yaşanırken Rusya'ya gitmesini 'sağgörüsüz' olarak niteledi.

Büyükelçinin açıklamaları Çek lider Milos Zeman'ı çileden çıkardı. Başka ülkelere yapacağı ziyaretlere hiçbir devlet elçisinin karışmasına izin vermeyeceğinin altını çizen Çek lider, Devlet Başkanlığı binası olan Prag Kalesi'nin kapılarının Amerikan Büyükelçisine kapattı.

Zeman, bir yerel dergiye verdiği mülakatta Batı'nın Rusya'yı izole etme girişimlerinden duyduğu kaygıyı da dile getirdi. Zeman sadece ticari değil, uluslararası terörle mücadele açısından da Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

ulusalkanal.com.tr