"AKP önemli rol oynamıyor"

AKP'nin dış politika mimarlarından Stephen Larrabee, Ankara-Washington hattındaki iki temel gündemi değerlendirdi. Amerikalı stratejist, Tayyip Erdoğan ve ABD arasındaki gerilimin PKK açılımının tıkanması nedeniyle yaşandığını söyledi. Larrabee, Erdoğan'ın Avrasya'ya yakınlaştığı iddialarına da karşı çıktı. Larrabee, "Türkiye Çin'den füze almayacak" dedi.

"AKP önemli rol oynamıyor"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanlarından, Amerikalı stratejist Stephen Larrabee, Amerika-Türkiye hattındaki gelişmeleri Aydınlık Gazetesi'ne değerlendirdi.

AKP'nin PKK açılımının sekteye uğradığını söyleyen Larrabee, ABD yönetiminin açılım beklentilerinin boşa çıktığını itiraf etti.

"PKK ile görüşmelerin durduğu görülüyor. Ancak geçen yıl durum böyle değildi, çok daha fazla gelişme vardı, beklenti içinde olunan çeşitli konular vardı, bu sebeple Türkiye Ortadoğu’da daha büyük bir rol oynuyordu. Bence Obama Yönetimi, Türkiye’nin birkaç sene önceki gibi önemli bir rol oynamadığını düşünüyor"

Larrabee, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu konusunda geri plana düştüğünü, gelişmeleri doğru değerlendiremediğini söyledi.

"Dış politikada Esad'ın altını oyma kararı ve Türkiye'nin Esad'ı devirebileceği beklentisi oluşmuştu. Ancak son birkaç yıl içinde Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkisi ve önemi azaldı. Erdoğan'ın etkisi ve olaylarla gelişmeleri okuyabilme konusundaki istikrarı azaldı"

Larrabee, Erdoğan'ın dış politkada Avrasya'ya yöneldiği iddialarına da karşı çıktı. Larrabee, Türkiye'ni Çin'den füze almayacağını da söyledi.

"Şanghay İşbirliği Örgütü, vs. böyle bir yönelim görmüyorum. Erdoğan'ın Asya'ya doğru kaydığını hiçbir surette söyleyemem. Böylesine herhangi bir ciddi gelişme görmüyorum. Erdoğan'ın Çin ile silah anlaşması girişimi bir karar değil, niyetti. Bu niyet, Washington için üzücü bir gelişmeydi. Ancak anladığım kadarıyla artık böyle bir durum yok; Türkiye Çin'den silah satın almayacak"