İran’da görev yapan gazetecilerden BM’ye: Ambargoları kaldırın

ABD’nin ekonomik yaptırımları insan sağlığını tehdit edecek boyuta ulaştı. İran’da görev yapan yerli yabancı basın mensupları, BM Güvenlik konseyi daimi üyelerine mektup yazdı, gazeteciler “Ambargoları kaldırın” çağrısı yaptı. Mektupta, küresel salgın ile mücadele eden İran’a yönelik yaptırımların ülke vatandaşlarına sağlık hizmeti ulaşmasını engellediği vurgulandı.

İran’da görev yapan gazetecilerden BM’ye: Ambargoları kaldırın

Yakup Aslan / Tahran

Washington yönetiminin tek taraflı ambargosu, ülkenin küresel korona virüs salgını ile mücadelesini olumsuz yönde etkiliyor.

İran’da görev yapan yerli ve yabancı basın mensupları yaşanan olumsuz sürecin biran önce iyileştirilmesi için Birleşmiş Milletler’e “Ambargolar Kaldırılsın” çağrısı yaptı. Gazeteciler, BM Güvenlik konseyi daimi üyelerine gönderilen mektupta, pandemi ile mücadelenin küresel işbirliği sayesinde başarıya ulaşabileceği vurgulandı, mektupta, İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların insan sağlığını doğrudan etkileyecek boyuta ulaştığına vurgu yapıldı.

Gazetecilerin ortak imzasının olduğu çağrı metninde, “Ülkede koronavirüs ile mücadelede ilaç ve tıbbi donanım ihtiyacının yurt dışından sağlanamamasının tek nedeni olan ambargoların İnsan hayatını hedef aldığı ve ülkede yaşanan bu sürecin küresel boyutlarının olacaktır” ifadelerine yer verildi.

ABD hükümetinin, İran ile işbirliği yapmak isteyen uluslararası kurumlar ve kuruluşlar üzerindeki baskısına dikkat çekilen mektupta, ABD’nin baskı politikalarına karşı, insani sorumluluk gereği BM göreve çağrıldı. İran’ın ihtiyacı olan İlaç, Gıda ve Ekipman ihtiyacının sağlanabilmesi için yurt dışındaki hesaplarına uygulanan blokelerin kaldırılmasının hayati derecede önem taşıdığına dikkat çekilen ortak metinde, İran halkına yardım ulaştırmak isteyen Uluslararası yardım kuruluşlarının ambargolardan muaf tutulması istendi.

Ortak metinde, “Başkan Trump'ın siyasi ve güvenlik gerekçelerde yaptırımlar uyguladığı doğrudur, ancak bu yaptırımlar 10 Aralık 1948 tarihli Evrensel İnsan Hakları Bildirgesini ihlal etmektedir. Yaptırımlar salık hizmetlerinin,82 milyon İranlıya ulaşmasını engelliyor ve, onları en temel haklarından, yaşamın korunması hakkından mahrum bırakıyor.” ifadelerine yer verildi.