Egemen Bağış: Hediye Türk geleneğidir

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Meclis Soruşturma Komisyonu’nda savunma yaptı. Bağış, Reza Zarrab’dan çikolata ve takım elbise hediyesi aldığını doğruladı. Bağış, ‘hediye almak Türk geleneğidir’ dedi

Egemen Bağış: Hediye Türk geleneğidir

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Meclis Soruşturma Komisyonu’nda savunma yaptı. Bağış, Reza Zarrab’dan çikolata ve takım elbise hediyesi aldığını doğruladı. Bağış, ‘hediye almak Türk geleneğidir’ dedi

AKP’li eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki rüşvet iddialarının araştırılması için kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu dün toplandı. Eski Avrupa Birliği Bakanı Bağış’ın savunma yaptığı toplantıda CHP, MHP’lilerin yanısıra bazı AKP’lilerin de soru yönelttiği öğrenildi.

‘HEDİYELERİ ALDIM’

Egemen Bağış, Reza Zarrab’ın kendisine gönderdiği hediyelerle ilgili sorulara “Hediyeleri aldım. Hediye almak Türk geleneği. Bunlar beşeri ilişkiler” diye yanıt verdiği öğrenildi. Bağış, çikolata kutusu içindeki 500 bin dolar olduğu iddialarını yalanlayarak, “500 bin dolar çikolata kutusuna sığar mı? Para almadım. Maddi menfaat sağlamadım” karşılığını verdiği öğrenildi.

Muhalefete mensup üyelerin “Reza Zarrab nasıl bir adam” sorusuna ise, hakkında komisyon kurulmasına neden olan gerekçenin dışında kaldığı için yanıt vermedi. Ancak, Zarraf’ı eşi Ebru Gündeş vasıtasıyla ABD’den tanıdığını söyledi. Hakkındaki “Tapeleri” ise reddeden Bağış, “Benim dışımda yapılan konuşmalar” dediği belirtildi.

‘BAŞKALARI İÇİN DE VİZE ALDIM’

Zarraf’ın içlerinde babasının da bulunduğu bazı yakınlarına yüksek meblağda paralar karşılığı vize alıp almadığı sorusuna, “Bunlar basit iştir. Ben başkaları için de vize aldım. Bu işler parayla yapılmaz” şeklinde karşılık verdiği öğrenildi.

Üyelerin sorusu üzerine Zarrab’ın kendisinden para istediğini söylediği Emniyet Müdürü Osman İnce’nin sürülmesi için aradığını kabul etti. Komisyon üyelerinin “Bu konu senin bakanlığınla ilgili değil seni niye aradı” sorularına ise “Bilmiyorum” diye karşılık verdi.

Komisyon üyelerinin “bakara-makara” konusundaki sorularına “Montaj” diye karşılık veren konuşmaya yaptığı gazetecinin özür dilediğinin kendisine hatırlatılması üzerine Bağış’ın sessiz kaldığı belirtildi.

Bu arada dört bakan ile ilgili mal varlıklarının komisyona geldiği Bayraktar ve Bağış’ın mal varlıklarını komisyon üyelerine dağıtıldığı, Güler ve Çağlayan ile ilgili mal varlıklarına ait bilgilerin ise henüz açılmadığı bildirildi.

BAŞKAN TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ

Bu arada, komisyon üyelerinin bakanların mal varlıkları çocukları ve ikinci derece yakınlarını da mal varlığını istemeye hazırlandıklarını öğrenildi

Komisyonda yer alan CHP’liler, AKP’li Köylü’ye komisyon başkanlığından tarafsızlığı yitirdiği gerekçesiyle çekilme çağrısı yaptıklarını ve bununla ilgili bir dilekçe verdiklerini söyledi. Komisyon Başkanı Köylü ise “Ne istifası, nereden çıkmış. Hukuktan anlamayan, hukukçu olmayan kişilerin gerçekten hukukun esasını bilmeyen kişiler, ihsas-ı reyin ne olduğu konusunda çok fazla bilgi sahibi olamaz. Hikaye onlar” dedi.

BAŞKA ÇARE KALMAMIŞ

Köylü, gazetecilerin “Komisyonda verilen bilgilere yönelik olarak komisyonda üyeleri uyardınız mı?” sorusuna “Ben defalarca söyledim, ‘Arkadaşlar, komisyonun çalışmaları basına sızıyor. Bu suçtur, doğru değildir. Bunun olmaması gerekir. Gizliliğin altında yatan hassasiyetleri korumak bizim görevimizdir’ dedim. Bunu kaç kez söyledim. Ama bir yere kadar geldik, ondan sonra başka çare kalmadı. Bu kararı mahkemeden istemek zorunda kaldık” diye yanıtladı.

Aydınlık

egemen bağış