15 Temmuz darbe girişimi nasıl engellendi?

Fethullahçı gladyonun 15 Temmuz'daki Amerikancı darbe girişimini, Türk ordusunun üst düzey komutanları engelledi. Darbe bilgisini alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bazı üst düzey komutanlarla karargahta bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra bütün birliklere 4 maddelik bir talimat gönderildi. Kara Kuvvetleri komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak da darbenin ağırlık merkezi olan Kara Havacılık Okulu'nu denetlemekle görevlendirildi.

15 Temmuz darbe girişimi nasıl engellendi?

Türkiye 15 Temmuz gecesi Amerikancı darbenin eşiğinden döndü. F tipi gladyonun subaylarının kalkıştığı darbe girişimi, Türk ordusunun üst düzey komutanlarının çabalarıyla engellendi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi 15 Temmuz günü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaşananları köşesine taşıdı. Selvi'nin aktardıklarına göre, 15 Temmuz günü saat 16.00'da darbe istihbaratını alan MİT Genelkurmay'a bilgi verdi. MİT Müsteşar yardımcısı Genelkurmay karargâhına giderek Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler'e darbe planını anlattı. Daha sonra da MİT Müsteşarı Hakan Fidan Genelkurmay Başkanlığı'na gitti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay karargâhında toplantı yaptı. Toplantıda, darbeyi önlemek için alınacak tedbirler görüşüldü.

Toplantıdan sonra Genelkurmay Başkanı Akar'ın imzasıyla, kuvvetlere 4 maddelik talimat gönderildi. Talimat yazısında, "tüm ülke hava sahasının uçuşlara kapatıldığı, askeri uçukların hiçbir şekilde havalanmayacağı, birlik hareketliliklerinin yasaklandığı ve tank hareketliliğinin yasaklandığı" belirtildi. Ancak bu talimatların birliklere ulaşması F tipi gladyo tarafından engellendi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbenin ağırlık merkezi olan Kara Havacılık Okulu'ndaki faaliyetleri denetlemek üzere de Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Salih Zeki Çolak'ı görevlendirdi.

Darbe girişimi deşifre olunca F tipi örgüt üyesi rütbeliler gece 03.00'te başlayacak olan darbeyi öne çekip, 21.00'de başlatı.

ulusalkanal.com.tr