Yargıtay, MHP'de olağanüstü kurultay kararını onadı

MHP'deki olağanüstü kurultay krizi ile ilgili Yargıtay kararını verdi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, oy birliği ile olağanüstü kurultay kararını onadı. Yargıtay, olağanüstü tüzük kongresi yapılması için çağrı heyeti görevlendirilmesini hukuka uygun buldu.

Yargıtay, MHP'de olağanüstü kurultay kararını onadı

Yargıtay MHP'deki olağanüstü kurultay kriziyle ilgili kararını açıkladı. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin olağanüstü kurultay kararı oy birliği ile onandı. Parti kurultaya gidiyor.

Yargıtay, olağanüstü tüzük kongresi yapılması için çağrı heyeti görevlendirilmesini hukuka uygun buldu.

Muhaliflerin başvurusunu değerlendiren Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi, Olağanüstü kurultay çağrısı için "Üç Kişilik Kayyum Heyeti" görevlendirilmişti. Bu karar MHP Genel Merkezi’nce Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi’nde temyiz edilmişti.

İLK AÇIKLAMA SİNAN OĞAN'DAN

Sinan Oğan, Yargıtay'ın olağanüstü kurultayın onanmasına ilişkin kararını değerlendirdi.. Oğan, "Kurultay için 3 hafta gibi bir süreye ihtiyaç var. " dedi.

ÇAĞRI HEYETİ'NDEN AÇIKLAMA

Çağrı heyetinden yapılan açıklamada "Yeni bir kurultay tarihi belirleyeceğiz" denildi.

MHP GENEL MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA

MHP Genel Merkezi, Yargıtay kararının ardından "Hukuk yolu bitmedi" açıklaması yaptı.

BAHÇELİ TOPLANTIYA GİRDİ

Bahçeli, Yargıtay kararının ardından kurmaylarıyla toplantıya girdi.

ÇAĞRI HEYETİ ÜYESİ EREL'DEN AÇIKLAMA

Çağrı Heyeti Üyesi Ayhan Erel, Habertürk'e şunları söyledi:

"Yargıtay'ın vermiş olduğu bu kararın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hukuki kaos yaşanmaktaydı. Ülkemizdeki yargı kaos ortadan kalmış oldu. Devlet Bahçeli Beyfendi de Yargıtay'ın vereceği kararı saygıyla karşılacağını belirtmişti. Bildiğim kadarıyla karar düzeltme yolu kapalı. Yargıtay bu kararı onamış. Bundan sonra biz çağrı heyeti olarak bir araya geleceğiz ve mahkemenin vermiş olduğu kararla birlikte ülkücü duruşa yakışır şekilde kongremizi gerçekleştireceğiz. Bu kongre daha sonraki yıllarda tarihe ismini altın harflerle yazdıran demokratik bir kongre olarak yerini alacaktır."

ÜMİT ÖZDAĞ: "BAHÇELİ 'KARARA SAYGI DUYACAĞIM' DEMİŞTİ"

CNN TÜRK canlı yayınında konuşan Özdağ'ın açıklamaları şöyle:

Yargıtay’dan olumlu bir karar çıktı. En önemli engellerden birisi kalkmış oldu. Sayın Genel Başkan Yargıtay kararına saygı duyacaklarını ifade etmişti. Kurultayın kısa zamanda ve demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde MHP’nin geleneklerine uygun, karşılıklı saygı çerçevesinde gerçekleşmesi için süreç başladı. İnşallah yanılmam ve kısa zaman içinde kurultay gerçekleşir. Bu aynı zamanda Türkiye’de hukuk için de büyük bir başarı kabul edilmesi gereken bir karardır.

Bu sürecin nasıl Saray tarafından, hükümet tarafından siyasallaştırılmak istendiğini yaşadık. Yine yargı üzerinden yasadışı baskıların oluşturulmaya çalışıldığını gördük. Bütün Türkiye Yargıtay’dan çıkacak kararı bekliyordu. Nihayet karar bu şekilde çıktı. İnşallah daha sonrası daha güzel olur. MHP kurultayı 5,5 – 6 aydan beri devam eden bir süreç, bu süreç içindeki bütün olumsuzluklara rağmen kurultay süreci yine olabildiğince karşılıklı saygı ve tarafların hukukunu kabul etme çerçevesinde gerçekleşti. Bütün sıkıntılara rağmen, çok büyütülmemesi gereken kırgınlıklar olabilir.

Aşılmıştır, üzerinde fazla durmaya gerek yok diye düşünüyorum. Türkiye’de hâkimler olduğunu gördük. Özellikle Ergenekon adı verilen casusluk operasyonuyla yargı ahlakının, yargı etiğinin, hukuk devletinin yıkılma sürecine rağmen buna direnen hukukçular olduğunu görmek çok güzel.

MHP’DE SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ?

3 Mart 2015 tarihinde MHP en son olağan kurultayı 11. Olağan Kongre'yi yaptı ve Devlet Bahçeli yeniden genel başkanlığa seçildi. 30 Kasım 2015 tarihinde ise 1 Kasım seçimlerinde MHP'den milletvekili adayı gösterilmeyen Meral Akşener, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Bu çağrının ardından 10 Ocak 2016’da Devlet Bahçeli, partisinin kongre tarihini 18 Mart 2018 olarak açıkladı. Devlet Bahçeli’ye karşı birlikte hareket eden muhalif isimler ise 15 Ocak 2016 günü, 547 delegenin olağanüstü kurultay için verdiği imzaları MHP Genel Merkezi’ne teslim etti. Bu gelişmenin ardından muhalif isimler ‘Kurultay Çağrı Heyeti’ oluşturarak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açtı. 12 Şubat tarihinde de davanın hazırlık tutanakları MHP Genel Merkezi’ne ulaştı. Tutanağın ulaşmasının ardından parti yönetimi 17 Şubat’ta Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden süre istedi. Tüm bu gelişmelerin üzerine 24 Şubat tarihinde Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ aday olmak için istifa etti. 8 Nisan tarihinde ise Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, muhaliflerin başvurusunu değerlendirerek olağanüstü kurultay talebine olumlu yanıt verdi.

ulusalkanal.com.tr

yargıtay mhp kurultay kararı