Fransa, İtalya ve İspanya'ya gönderilecek maskelere el koydu

Salgınla boğuşan Avrupa’da maske krizi patlak verdi. İtalya ve İspanya'ya gönderilmek için İsveçli bir firma tarafından satın alınan 4 milyon maskeye Fransa'nın el koyduğu ortaya çıktı. Devreye İsveç hükumeti girdi. İşte Fransa'nın yaptığı korsanlığın ayrıntıları.

Fransa, İtalya ve İspanya'ya gönderilecek maskelere el koydu

Fransa, kendi vatandaşlarını kurtarmak isterken başka insanların sağlığını hiçe saydı. İtalya ve İspanya’ya gönderilen maskelere el koydu..

Haber, 5 bin 387 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede büyük yankı uyandırdı. İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, Çin'den İtalya ve İspanya için maske ithal etti. Ancak, milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa tarafından el kondu.

Maskelerin Fransa'dan geri alınması için İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın başlattığı girişimler iki hafta boyunca sonuçsuz kaldı.

Şirket yetkilileri, Çin'den ithal edeceği yeni sağlık malzemelerini, Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini belirtti.

Paris hükumeti, eylemine gerekçe olarak maskelerin, Fransa'ya ulaşmasından iki gün önce Cumhurbaşkanı Emmenuel Macron'un imzaladığı genelgeyi gösteriyor. 3 Mart 2020'de imzalanan söz konusu genelge, Fransa topraklarındaki tüm maske üretimine ve stoklarına el koyma imkanı tanıyor.

Salgın Avrupa ülkelerini derinden sarstı. Çoğu ülkede, sağlık sistemi çöktü. Daha önce de Çekya ve İtalya arasında benzer bir kriz yaşanmıştı. Çekya, Çin'den İtalya'ya gönderilen maske ve solunum cihazlarına Prag'daki aktarma sırasında el koymuştu.

Maske korsanlığına ABD de karıştı. Fransa’nın Çin’den aldığı maskelere ABD’li alıcıların 3 kat daha fazla ödeme yaparak satın aldığı belirtildi.

Fransa'nın doğusundaki Mulhouse'de de bir acil serviste çalışan doktor Jean Rottner, "Uçak pistteyken geldiler, nakit parayı çıkarttılar, bizim ödediğimizin üç ya da dört katını verdiler. Yani, maskeler için mücadele etmek zorundayız" dedi.

ulusal.com.tr

İspanya fransa Maske italya