Artık Ege'nin Aydınlık yüzü!
İSTANBUL’un metrelerce derinlikteki Taksim metrosundan gün yüzüne çıkarken “Aydınlık günler diliyorum” sözleriyle yurttaşları karşılayan “Aydınlık Satan Amca” lakaplı Hasan Ortatepe, İstanbul’a veda etme kararı aldı.
Türkiye kamuoyu Hasan Ortatepe’nin adını ilk kez 1991 yılında TRT 1’deki “Liderler Zirvesi”nde duydu. Darphane işçisi olan Hasan Ortatepe dönemin Sosyalist Parti milletvekili adayıydı. Parti lideri Doğu Perinçek, siyasi parti liderlerinin katıldığı “Liderler Zirvesi”nde, enflasyonun nedeninin Hasan Ortatepe olduğunu söylemişti. Açıklama herkesi şaşırtmıştı. Perinçek, bunun nedenini şöyle açıklamıştı:
“Enflasyonun nedeni Sosyalist Parti’dir. Bizim iki tane adayımız var. Hasan Ortatepe ve Ali Koçintar. Bu arkadaşlar darphanede işçiler. Mesut Yılmaz onlara emderiyor, onlar devamlı para basıyorlar, bu yüzden enflasyon almış başını gidiyor.”
Hasan Ortatepe’yi darphanedeyken tanımıştık ancak O, kendisi için hazırlanan belgeselde mücadeleye gençlik yıllarında katıldığını anlatmıştı. Giresun Alucra’lı muhafazakar bir ailenin çocuğu olan Hasan Ortatepe’nin yaşamı adeta mücadeleyle geçti. Aydınlıkçılığın emek yüzünü İstiklal Caddesi’nde, Taksim Meydanı’nda, Cihangir’de yansıttı. Mücadelesini sürdürürken geçimini Aydınlık satarak kazandı. Bir taraftan Ekşi Sözlük’te hakkında sayfalarca entry girilecek kadar çağını yaşadı, diğer tarafta da haberleri dörtlükler okuyarak sunduğu için adeta tellallık kültürünün günümüzdeki örneği oldu.
İSTANBUL’A VEDA
Ve Hasan Ortatepe 2 yaşında geldiği İstanbul’a veda etme kararı aldı. Dün son gazetelerini dağıtıp esnafla vedalaşmaya başlamadan önce Aydınlık olarak Ortatepe’yi ziyaret ettik. Bedri Baykam’ın açtığı Piramit Sanat Galerisi’nde sorularımızı yanıtlayan Ortatepe şöyle anlattı duygularını: “Her sabah 6.15’te kalkıyordum, geliyordum gazeteleri alıyordum. Çantama dolduruyordum. Taksim’de, Cihangir’de dağıtıyordum. Yazın sıcağına katlanılıyordu bir şekilde ama kışın karda, yağmurda, çamurda mücadele ediyorduk. Bunu bir görev edindim kendime. Hiçbir zaman yılmadım. Ama yaşım oldukça ilerledi ve artık yoruluyorum. Ailemle birlikte Ege’ye gideceğiz. Mücadeleme orada devam edeceğim elbette.”
YANDAŞLARI KIZDIRMIŞTI
Ortatepe, halkın gözünde Aydınlık Türkiye’nin portresini çizerken pek çok zorluğa da göğüs germişti. Metro çıkışında gazete satarken gürültü yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıp 88 lira para cezasına çarptırılmıştı. Ergenekon ve Balyoz iddialarının ortaya atıldığı zamanlarda da Gezi direnişi zamanında da karşıt görüşlü bir kesimin şiddetle sonuçlanan tepkileriyle karşılaşmıştı. Başına gelenlerle mücadele ederken gücünü halktan aldığını söyleyen Ortatepe şöyle konuştu:
‘DAVAM İÇİN SEVİLDİM’
“Aydınlık muhalif bir gazete olduğu için haliyle iktidarla bağı olanlarla, iktidarın dayatması ile emniyeti zabıtasıyla ve partilerdeki insanların baskılarıyla yüz yüze geldiğim zamanlar oldu.
Gezi direnişi toplumsal bir patlama noktasıydı. İki ağaç dedikleri şey aslında toplumun ağaca yeşile sahip çıkması değerlerine sahip çıkması, Erdoğan’ın ‘iki ayyaş’ söylemlerine karşı Mustafa Kemal’e sahip çıkması... Bunların hepsinin birikimi. O birikimde benim de bir katkım olduysa ne mutlu bana. Gezi’den önce de sattığım gazete muhalif olduğu için biri ‘devlete karşı geliyorsun’ diyerek bana saldırdı. Kendimi korudum. Her şeye rağmen dik durdum. Direnmem, davama sahip çıkmam... İnsanların bana olan sevgisi bundan doğdu ve bana sahip çıktılar. Bu bir vatan davası, insan davası. Bizim sloganımızda da var: Vatan, Emek, Namus.”
Restoran işletmecisinden kitapçısına, diş hekiminden bakkalına kadar uzun yıllar gazete dağıttığı pek çok esnaf için Cihangir’in aydınlık yüzüydü o. Hepsi onu gazete satarken okuduğu dörtlüklerle, insanlara hitap edişiyle tanınmıştı. Bir kitapçı onu şöyle anlattı: “Hasan ağabeyi Beyoğlu’nda tanımayan yoktur zaten. Aydınlık gazetesinin satılmasında en büyük etkendir. Hasan ağabeyi sloganlarıyla tanıdık biz. ‘Hayaldi gerçek oldu. Ankara’da da vapur seferleri başladı’ bunların en iyisiydi. Hasan ağabeyi özleyeceğiz.”
Elif Nur Bilgiç
Aydınlık