Selinus Antik Kenti'ne iş makinesi girdi

Bir antik kent daha imar tehdidiyle karşı karşıya. Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Selinus Antik Kenti sınırlarındaki alan özel bir şahsa kiralanması ile gündeme geldi. Yönetmeliklere aykırı şekilde alanda iş makinesi faaliyeti de başlatıldı. Gazipaşalılar duruma tepki gösterdi.

Selinus Antik Kenti'ne iş makinesi girdi

Selinus Antik Kenti'ne iş makinesi girdi. Antik kentin sınırlarındaki imar girişimine karşı bölge halkı ayakta...

Selinus Antik Kenti, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunuyor. Kent, denizin hemen kıyısında yükselen bir tepenin üzerine kurulu. Selinus Kalesi’nin kalıntılarının yanı sıra antik kent ve çevresinde Roma dönemine tarihlenen su kemerleri, kilise ve sarnıçlar ile Selçuklu döneminde av köşkü olarak kullanılan tarihi yapı kalıntıları bulunuyor.

Kentin doğu yamacındaki yaklaşık 59 bin metrekarelik arazinin özel bir şahsa kiralandığı söylendi. Arazi, 3'üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı niteliğinde.

Bitişiğinde 1'inci Derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Antik kent sınırlarındaki arazinin mülkiyetinin Hazineden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiği, bakanlığın da araziyi girişimcilere kiraladığı öne sürüldü.

Arazi, korunan alan statüsünde olduğu için bölgeyle ilgili imar planı kapsamı dışında bırakıldı.

Girişimle ilgili kamuoyuna resmi açıklama yapılmadı. Zeminde korunması gereken kültür varlığı olup olmadığının anlaşılması için sondaj yapılması şartı da yerine getirilmedi. Buna rağmen alana imar yolu için iş makinesi girdi. Gazipaşalı yurttaşlar duruma oldukça tepkili...

Selinus Sahili’ndeki koruma amaçlı imar planı ve 18 uygulaması tartışmaları devam ederken, antik kenti imara açma girişimi bölge halkının tepkisine neden oldu. Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Mustafa Akkoca, alanın oldu bitti ile imara açılmasına karşı mücadele edeceklerini belirtti.

ulusal.com.tr

antalya gazipaşa Selinus Antik Kenti