Niye erkekler, kadınlardan az yaşıyor?

Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde ortlama insan ömrü eskilere oranla uzamasına rağmen, erkeklerin kadınlardan daha az yaşamaları konusunda bir değişiklik sağlanamadı.

Niye erkekler, kadınlardan az yaşıyor?

Los Angeles’taki Wisconsin-Madison Üniversitesi Yaşlılık ve Sağlık Demografi Merkezi’nden bilim adamı Hiram Beltrán-Sánchez’e göre erkeklerin ömürlerinin kadınlara göre kısa olmasının iki ana nedeni var. Hiram Beltrán-Sánchez, “Proccedings oft the National Academy of Sciences“ dergisinde yayınladığı bilimsel araştırmada, sigara içmek ve kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıkları iki ana neden olarak gösterdi.

SİGARA İÇMEK

Eskiden insanların genelde bulaşıcı hastalıklar yüzünden öldüğü vurgulanan araştırmada, günümüz insanının yaşamında özellikle orta yaş sonrası kronik rahatsızlıkların ortaya çıktığı vurgulandı. Araştırmacılar bu durumun özellikle erkeklerde daha bariz olarak gözlenebildiğini vurguluyorlar. Araştırmaya göre, bir erkeğin bir kadına göre daha erken ölme olasılığı sigara içiyorsa yüzde 30 daha da artıyor. Hollanda, Belçika, Avustralya gibi genç erkeklerin sigaraya erken başladıkları ülkelerde bu oran yüzde 40’a kadar çıkıyor.

KALP RAHATSIZLIKLARI

Araştırma sonuçlarına göre, erkeklerin erken ölmelerini ikinci nedeni olarak kalp rahatsızlıklarına yatkın olmaları. Bu alandaki hastalıklar, 50 ile 60 yaş arasındaki erkeklerin erken ölüm olasılığını kadınlar göre üç kat daha artırıyor. Kalp rahatsızlıkları ve inme erkeklerin erken ölme olasılığını kadınlara oranla yüzde 40 daha fazla artırıyor. Araştırmacılar, kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarının yükselme olasılığının erkeklerin yağlı yiyeceğe daha fazla eğilim göstermelerine bağlıyor. Yağlı yiyeceklerin, yüksek tansiyon ve iyi HDL-kolesterol değerlerinin düşük olmasına neden oldukları hatırlatılıyor.

KADINLAR DAHA UZUN YAŞIYOR

Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadıklarını Dünya Sağlık Örgütü (WHO) da onaylıyor. Almanya’da bu yıl içersinde doğan kız çocuklarının yaşam beklentisi ortalama olarak 83,5 yıl olarak hesaplanırken, erkek çocuklarda bu rakam sadece 79 yıl olarak belirlendi.

DHA