Korkutan deprem sonrası kritik açıklamalar: 'Yakın bir zamanda 6'nın üzerinde deprem...'
SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen, yaptığı açıklamada, "Direkt olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda olan bir deprem değil ama bir sıkışmanın olduğu ve stresin arttığının göstergesi" dedi. Son 100 yılık deprem aktivitesine bakıldığında Türkiye'de ortalama olarak 3-3,5 senede bir büyük bir deprem yaşandığını dile getiren Gülen, "Dolayısıyla 5 seneden beri büyük bir deprem olmadı yakın bir zamanda 6'nın üzerinde, Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir deprem olması hiç de şaşırtıcı olmaz." değerlendirmesinde bulundu. Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu da "Kuzey Anadolu Fayı apayrı bir sistemden oluşuyor. Çok önemli bir deprem değil. Daha fazla büyüyeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, Karadeniz'de meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin, Türkiye'de fay hatlarında stresin arttığının göstergesi olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1968 yılında Bartın'da da benzer bir deprem olduğunu anımsatarak, Karadeniz'de seyrek de olsa 5-6 büyüklüğünde depremler meydana gelebildiğini söyledi.
Karadeniz'de sahil şeridine paralel deniz içinde bir dizi ters faylar olduğu bilgisini veren Gülen, "Bunlar o kadar fazla sıklıkla deprem üreten faylar değil ama seyrek de olsa 5-6 büyüklüğünde deprem üretebiliyorlar. Dolayısıyla bu depremin de Karadeniz sahil şeridine paralel deniz içerisinde olan ters faylara ilişkin bir deprem olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.
Gülen, Karadeniz'de yaşanan depremin, Türkiye'de gerilmenin arttığını gösterdiğine dikkati çekerek, "Direkt olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda olan bir deprem değil ama bir sıkışmanın olduğu ve stresin arttığının göstergesi. Yani büyük bir depremin ayak izleri diyebiliriz ama depremin ne zaman olacağını söyleyemiyoruz." dedi.
"YARIN DEPREM OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"
Son 100 yılık deprem aktivitesine bakıldığında Türkiye'de ortalama olarak 3-3,5 senede bir büyük bir deprem yaşandığını dile getiren Gülen, "Dolayısıyla 5 seneden beri büyük bir deprem olmadı yakın bir zamanda 6'nın üzerinde, Türkiye'nin herhangi bir yerinde bir deprem olması hiç de şaşırtıcı olmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Gülen, Türkiye'de 2011'deki Van depreminden beri büyük bir deprem olmadığını, bu nedenle "Yarın deprem olacakmış" gibi hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye deprem bölgesi, her zaman için deprem olabilir. Deprem bilincine sahip bir toplum olmalıyız, depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinden beri halkımızın bilinç düzeyinde önemli bir artış oldu ama büyük depremler olduktan sonra geçen zaman içinde unutuyoruz."
"MARMARA'YI TETİKLEYECEK BİR DEPREM DEĞİL"
Jeofizik mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Karadeniz'in, çok sık deprem yaşanmayan bir bölge olduğunu anlattı.
Bugünkü depremin Karadeniz'in ortasına yakın, Zonguldak'a 100 kilometre yakınlıkta bir yerde olduğunu aktaran Gündoğdu, "Burada çok fazla depreme rastlanmaz, Karadeniz'in kendi özelliklerine bağlı olarak oluşan bir deprem olarak değerlendirmek lazım." ifadelerini kullandı.
Gündoğdu, bu depremin Kuzey Anadolu Fayı ile bir alakasının olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Kuzey Anadolu Fayı apayrı bir sistemden oluşuyor. Çok önemli bir deprem değil. Daha fazla büyüyeceğini düşünmüyorum. Belki binlerce yıl içinde meydana gelen açılmayla ilgilidir diye düşünebiliriz, şu anki bilgiler onu gösteriyor. Marmara'yı tetikleyecek veya Kuzey Anadolu Fayı'nın gerilmesiyle oluşan bir deprem değil. Marmara'da bir deprem bekleniyor ama bu onun ne öncüsü ne de belirteci olamaz."
"AKHİSAR'DAKİ DEPREMLER DAHA ÖNEMLİ"
Akhisar'da meydana gelen depremlerin daha önemli olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, buradaki depremlerin uzun süredir 4,8'e varan büyüklükle devam ettiğini dile getirdi.
Gündoğdu, "Direkt olarak Kuzey Anadolu Fayı ile bir ilgisi yok ama nerede duracağı belli değil, kendi içinde durmadan kırılmalar devam ediyor. Oradaki durum daha hasar verici bir niteliğe ulaşabilir ama 7 büyüklüğüne ulaşabileceğini pek sanmıyorum. Akşam 2 deprem daha oldu, bu rahatsızlık verici aslında. Karadeniz'deki depremden çok daha önemli bir olay var orada." şeklinde konuştu.