“Aladağ'daki yangından sonra 45 yurt kapatıldı“
Meclis Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı Sarı: "Türkiye genelinde giderilemeyecek durumda eksiklikleri olan veya gerçekten şartları uygun olmayan 45 yurt kapatıldı"
Adana'nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda çıkan yangının araştırılması, kamusal eğitim ve barınma haklarının tüm öğrenciler için güvence altına alınması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun Başkanı Fatma Güldemet Sarı, "Türkiye genelinde giderilemeyecek durumda eksiklikleri olan veya gerçekten şartları uygun olmayan 45 yurt kapatıldı." dedi.
AKP Adana Milletvekili Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aladağ'da geçen yıl 28 Kasım'da çıkan yangında 11'i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği çok acı bir olay yaşandığını anımsattı.
Komisyon çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini anlatan Sarı, "Şu anda Meclis çalışmalarına ara verdiği için komisyon çalışmalarına da ara verdik ama araştırmalarımız ve incelemelerimiz uzmanlar tarafından devam ettiriliyor." diye konuştu.
Sarı, Milli Eğitim Bakanlığının Aladağ'daki yangın faciasının hemen ardından bütün valiliklere yazı gönderdiğini, bu yazıda bütün yurtların eksiklerinin tespiti ve tamamlanmasının istendiğini aktararak, "Bunların tamamlanması için bir süre verildi. Milli Eğitim Bakanlığımız bunu yakından takip ediyor. Eğer bir eksiklik tespit edilmişse bunların giderilmesi için de bir süre veriliyor. Türkiye genelinde giderilemeyecek durumda eksiklikleri olan veya gerçekten şartları uygun olmayan 45 yurt kapatıldı." ifadesini kullandı.
Halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan'dan sonra Aladağ'a giderek yerinde incelemelerde bulunacaklarını belirten Sarı, şöyle devam etti:
"Uzmanlarımız geldi, onları dinledik. Bürokratlarımız, ilgili bakanlıklarımızın bürokratları geldi ve bize çok önemli, düşündürücü bilgiler verdiler. Genel anlamda baktığımızda, Aladağ'daki yurt yangını faciasının ardından aldığımız bilirkişi raporları ve sunumlar sonrasında edindiğimiz bilgi, bizi çok çarpıcı noktalara götürdü. Denetim ve mevzuat noktasında sıkıntımız yok ama uygulama konusunda bir sıkıntımız olduğunu gördük. Denetimler zamanında yapılmış ama denetimler sonucunda uygulamalarda eksiklikler olduğunu maalesef gördük. Her şeyden önce Milli Eğitim Bakanlığımız mevzuatta yeniden düzenleme yapıyor. Yurt yönetmeliğini değiştiriyor, bu yönetmelik kapsamında çok daha katı ve sıkı kurallar getiriliyor. Daha öncesinde yetki iki eldeyken, hem Milli Eğitim Bakanlığı hem yerel yönetimlerdeyken bu değişiyor. Örneğin yurt açma yetkisini bakanlık, iş yeri açma ruhsatını ilgili belediyeler verirken bu değişti. Şimdi Kanun Hükmünde Kararname ile yetki tek elde toplandı, tamamen Milli Eğitim Bakanlığının kontrolünde oldu. Yeni çıkacak yönetmelikle çok sıkı kurallarla denetlenecek yurtlarımız olacak."
"Tatbikatın önemini gördük"
Sarı, öğrenci yurtlarında tatbikat yapılmasının önemine değinerek, "Tatbikat noktasında özellikle yangın, deprem gibi her türlü afette tatbikatın önemini gördük. Bilirkişi raporlarından edindiğimiz bilgiye göre evlatlarımız, orada bir panik yaşamışlar. O paniğin sonucunda çıkan zehirli gazlardan etkilenmişler, muhtemelen bilinç kaybı yaşanmış ve ardından yangın faciasından kaçamamışlar. Tatbikatın ne kadar önemli olduğunu, herhangi bir afet anında evlatlarımızın ne yapması gerektiğini bizim çok erken yaşlardan itibaren, düzenli olarak eğitim sistemimize eklememiz gerektiğini düşünüyorum. Bunu da çıkacak raporumuzun sonunda inşallah belirteceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Deprem için gösterilen hassasiyetin yangın için de gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Sarı, tatbikatların devlet yurtlarında sıkı şekilde yapıldığını ancak özel yurtlarda bu noktada bazı eksiklikler olduğunu dile getirdi.
Sarı, bir daha bu tür elim kazaların yaşanmaması için mevzuat, denetim ve tatbikat noktasında ne yapılması gerekiyorsa görüş bildireceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Orada bir eksiklik varsa bizim raporlarımız da bir rehber görevi görür inşallah. Amacımız, bir daha bu tür kazaların meydana gelmemesi. Yangınların önüne geçmek çok zor, her ortamda ve her alanda yangın çıkabilir, yangın çıkmadan önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor, denetimle bunların kontrolünü yapmamız gerekiyor ve her şeyden önce böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımız zaman ne yapacağımızın bilincinde olmamız gerekiyor. Özellikle bu tür yurtlarda yetişkin olarak bulunan kişilerin de yangın anında ne yapacakları noktasında eğitim almaları gerekiyor. Bu da yeni çıkacak yönetmelikte zaten belirtiliyor."
Denetimlerin sadece müfettişler tarafından değil, işin uzmanı tarafından yapılması konusunda da bir düzenlemeye gidileceğini belirten Sarı, "Elektrik tesisatını elektrik mühendisi kontrol edecek. Uzmanlar konuyla ilgili denetimleri yapacaklar." ifadesini kullandı.