Hangi sendika genel başkanı, işçi parasıyla 'Brezilya gezisi' düzenliyor

TES-İş Genel Başkanı Mustafa Şahin'in, uluslararası sendikal örgütlerle hiçbir bağı olmadığı belirtilen 3 kadın çalışanla Brezilya'da düzenlenecek uluslararası bir kongreye birkaç gün önceden gidecek olması “Brezilya gezisi” yorumlarına neden oldu. Aydınlık'tan Tarık Tekgözli'ye konuşan Mustafa Şahin, IndustriALL'un talebi üzerine sendikanın 3 kadın çalışanını “delege” sıfatıyla Brezilya'ya götüreceklerini söyledi.

Hangi sendika genel başkanı, işçi parasıyla 'Brezilya gezisi' düzenliyor

Küresel Sendikalar Federasyonu IndustriALL'un 2. Dünya Genel Kurulu 4 Ekim tarihinde Brezilya'nın Rio kentinde başlayacak. Dört gün sürecek Genel Kurul'da Türkiye'yi, 19 sendika adına Türk-İş'e bağlı TES-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Şahin temsil edecek. Edinilen bilgiye göre Mustafa Şahin, TES-İş'in 3 kadın çalışanı ve Türk-İş tarafından görevlendirilen 1 tercüman ile Genel Kurul'a katılacak. Genel Kurul'dan önce 3 Ekim'de toplanacak İcra Kurulu'na katılmak için 1 Ekim'de yola çıkacak olan Mustafa Şahin'in 3 kadın çalışanı da aynı tarihte yanında götürmesi dikkat çekerken bu durum “Brezilya gezisi” yorumlarına neden oldu. Brezilya'ya gidecek kadınlardan ikisinin; eski Türk-İş Eğitim Sekreterlerinden Çetin Göçer ile eski Türk-İş Genel Başkanı Şevket Yılmaz'ın kızı olması dikkat çekti. Öte yandan uluslararası bir kongreye bir sendika genel başkanıyla birlikte 3 kadın çalışanın gidecek olmasının Türkiye tarihinde bir ilk olacağı belirtiliyor.

'NEDEN SIRTIMDA BAYAN TAŞIYAYIM Kİ?'

Konuyla ilgili Aydınlık'tan Tarık Tekgözli'nin sorularını yanıtlayan TES-İş Genel Başkanı Mustafa Şahin, Brezilya'ya götürecekleri 3 kadın çalışanın uluslararası sendikal örgütlerle bağlantısının olmadığını kabul ederek, “Genel Kurul'a 4 delege ile gidiyoruz. Ayrıca yanımızda bir tercüman olacak. Sendikanın 3 kadın çalışanın uluslararası sendikal örgütlerle bağlantısı yeni başlayacak. Genel Kurul'da oy kullanacaklar” dedi.

“Neden delegeleri sendika yönetiminden ya da şubelerden değil de sendika çalışanları arasından seçtiniz?” sorusuna ise Mustafa Şahin, şöyle yanıt verdi:

'GÖRÜNTÜ' SAVUNMASI

“Avrupa ülkelerindeki tüm sendikacılar delege anlamında kendi çalışanlarını getiriyor. En kıdemlilerinden 3 kişi seçtim. Mesela Çiğdem hanım uzman, yabancı dili de var. Bu işleri bilen ve organize eden kişi. Melek hanım muhasebe anlamında bu işleri yapan kişi. Sendika yönetiminden arkadaşları daha önce Kamboçya'ya götürmüştüm. Onları götürmeme anlamında söylemiyorum, gelmek istemediler. IndustriALL'un tercihi de bayanlarla ilgili. Ben neden sırtımda bayan taşıyayım ki? Burada çalışanlar elimin altında. Götürmek getirmek daha rahat. Şubeden kimi götürecem? Her şubede 1 ya da 2 personel var. Şubedeki personeli Brezilya'ya götürsem şubede kimse kalmayacak. Nasıl olacak? Zaten görüntünün (kadın çalışanları kastederek) ötesinde bir şey yok. Konuşmayı da görüşmeyi de ben yapacağım. Bunlar (kadın çalışanları kastederek) elini kaldırıp indirecek. Aynı bizim Meclis gibi.”

ulusalkanal.com.tr