Davutoğlu: Irak ve Suriye tek operasyon sahnesi olarak görülmeli

NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi Antalya’da toplandı. İki gün sürecek zirveye 28 NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla çok sayıda ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri katıldı. Gündem Ukrayna krizi, IŞİD ve Afganistan’dı. Açılış konuşmasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yüklendi ve IŞİD’e karşı mücadelede birlik olun çağrısı yaptı.

Davutoğlu: Irak ve Suriye tek operasyon sahnesi olarak görülmeli

İki gün sürecek NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi Antalya’da başladı.

Toplantıya NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile çok sayıda ülkenin dışişleri bakanları ve temsilcileri katıldı. Toplantının gündemi Ukrayna krizi, Afganistan ve IŞİD ile mücadele konularıydı.

Toplantının açılış konuşmasını Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu, konuşmasında Rusya’ya çattı, IŞİD’e operasyon teklif etti.

Başbakan, IŞİD’e karşı mücadelede Suriye ve Irak’ı tek operasyon sahnesi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, IŞİD’in Türkiye’ye ulusal güvenlik tehdidi olduğunu belirtti. Başbakan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtı açıklama yapmaması da dikkat çekti.

Konuşmasında Rusya’ya yüklenen Davutoğlu, “Ukrayna’ya destek vermeliyiz” ifadesini kullandı, "Rusya’nın illegal Kırım ilhakı kabul edilemez" dedi.

Davutoğlu, NATO ve uluslararası toplulukların 2016’dan sonra da Afganistan’da yer alması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda NATO Genel Sekreteri Jens Stonltenberg de bir konuşma yaptı. Rusya’nın Ukrayna politikasına tepki gösteren Stonltenberg, Moskova’ya Ukrayna’nın doğusundaki tüm kuvvetlerini çekmesi yönünde çağrıda bulundu.

Kerry de Rusya’ya yüklendi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Rusya ve ayrılıkçıların Minsk anlaşmasını yerine getirerek Ukrayna’da savaşı bitirmeleri" için kritik bir aşamaya gelindiğini belirtti.

NATO toplantısı öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Başbakan ile Kerry’nin görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü.

ulusalkanal.com.tr

Davutoğlu