Sınav kaygısı nasıl önlenir?

Üniversite giriş sınavına 1 ay kala adayların sınav kaygısı da başladı. Bu yıl ilk kez uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi ailelere büyük görevler düşüyor. Uzmanlar, ailenin yardımı ile öğrencilerin sınav kaygısını kontrol edilebileceğini söylüyor.

Üniversite ye geçişte yeni uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na bir ay kala adayların heyecanı da başladı. Uzmanlar ise sınav kaygısına karşı hem adayları hem de aileleri uyardı.

Uzmanlara göre kaygının temel kaynağı bazen aile bireyleri de olabiliyor.

Anne, baba ve çocuk arasındaki iletişimin sağlıklı olması gerektiğini belirten uzmanlar bu yol ile sınav kaygısının azaltılabileceğine dikkat çekiyor.

Peki sınav kaygısının belirtileri neler?

Pervin Güneş, "Sınav kaygısı kendini şöyle gösterir. Öğrencide kötü şeyler olacak hissi olabilir. Uykuları düzensiz olur. Beslenme davranışında bir değişiklik olur. Ya çok yeme yada iştahsızlık olabilir." dedi.

Psikolog ve Psikoterapist Pervin Güneş sınava girecek adaylara kaygıyı arttıracak tutumlardan da kurtulmaları gerektiğini söyledi.

Pervin Güneş, "Ben yapamayacağım. Eğer ben bu sınavu kazanamazsam biterim. Çok konu var sınav süresi daraldı. Artık az bir zamanım kaldı. Ben bunu ya yapamazsam. Bunların hepsi kaygımızı arttırır." diye konuştu.

Güneş, kaygıyı en aza indirgemek için önerilerini de sıraladı.

Pervin Güneş, "Şikayetçi olup sızlanmak yerine sorumluluk almalarını kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacağını bildirmek isterim. modlarını düşüren düşünce ve duygu durumundan kensini uzaklaştırecak olumlamalar yapmalılar." dedi.

HABER: HASRET KAYA

KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusal.com.tr