İsrail'den Türkiye'ye 'Gülünç' yanıt

Mavi Marmara davasında İsrailli 4 eski komutan için çıkan tutuklama kararına İsrail'den gelen ilk yorum "gülünç bir provokasyon" oldu. Komutanlar Türkiye'ye gelirse tutuklanacak. Ancak, AKP Hükümeti ile İsrail arasında varılan mutabakata göre, Türkiye tazminatlar karşılığında hukuki haklarından feragat edecek. Yani, mahkeme kararları geçersiz olacak.

İsrail'den Türkiye'ye 'Gülünç' yanıt

9 Türk'ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisi davasındaki tutuklama kararına İsrail tepki gösterdi. Fransa resmi haber ajansı AFP'ye konuşan İsrailli bir yetkili, 4 esk komutan hakkında verilen tutuklama ve yakalama kararını "gülünç bir provokasyon" olarak değerlendirdi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Eğer Türklerin İsrail'e vermek istediği mesaj buysa, mesaj net bir şekilde anlaşıldı" dedi.

Dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Askeri İstihbarat Daire Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Avishay Levi; Türkiye'ye veya Türkiye'yle iade anlaşması bulunan ülkelere girmeleri durumunda tutuklanmabilecek.

Kararın uygulanmasının önündeki en büyük engel ise, AKP Hükümeti ile İsrail arasında varılan mutabakat. Anlaşmaya göre İsrail, Mavi Marmara gemisinde ölen 9 kişinin yakınlarına 20 milyon Dolar tazminat ödeyecek. Anlaşma imzalanırsa, kanun hükmünde olacak ve mahkemelerde alınan kararlar hükümsüz sayılacak. Yani, İsrailli makamlar hakkında verilen tutuklama, yakalama veya hapis kararları uygulanmayacak.

ulusalkanal.com.tr