Suriye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı!

Suriye'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı!

Güncelleme: Suriye Cumhurbaşkanlığı seçimleri resmen sona erdi. Sandıklar mühürlendi. Görevliler oyları saymaya başlayacak. Kesin sonuçlar Perşembe günü açıklanacak.

15 Milyon Suriyeli oy kullanmak için sandık başına gitti.

Kadın, erkek, genç, yaşlı coşku içinde oy kullanmak için sabahın ilk ışıklarında sandık başındaydı.

Sandıklar sabah saat 07:00’de açıldı. Surıye Devlet Başkanı Beşar Asad, Eskı Bakan Hasan El Nuri ve eski Milletvekili MAhır el Haccer’ın aday oldugu seçimler için sandıklar saat 19:00’da kapanacaktı. Fakat ilgi yoğun olduğu için seçim zamanında bitmedi. Yasal uzatma süresi uygulandı, seçimler gece yarısı 12:00’ye kadar kadar uzadı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Asad ve eşi Esma Asad Şam’ın Maliki semtindeki Şehit Naim Masarani lisesinde halkın coşkulu tezahüratları arasında oy kullandılar.

Yurtdışında yaşayan Suriye vatandaşları için 28 Mayıs 2014’te 43 ülkenin büyükelçiliğinde sandıklar kuruldu. Sadece Lübnan’da yarım milyon Suriye vatandaşı tüm baskılara rağmen sınıra gelip oy kullandı.

Oy verilmesi yasak olan Kuveyt’ten 2 uçak dolusu Suriyeli oy kullanmak için ana vatanlarına geldiler. Suudi Arabistan ve Katar’dan da onlarca kişi de oy kullanmak için Suriye’deydi. Hindistan’da Yeni Delhi’deki seçim merkezine gelebilmek için bütün gece tren yolculuğu yapan onlarca Suriye’li’de kutsal görev olarak gördükleri oy haklarını kullandılar.

Suriye’nin tüm bölgelerinden gelen din adamaları birlikte oy kullandı. Şam bölgesi din adamları birliği

Şeyh Kamil Nasır, Vakıflar bakanı Şeyh Muhammed Abdulsettar Al Seyyid ve Suryani Patriği Patrick II. Efrahim, seçimlerin önemi üzerine ortak bir vurgu yaptı, “Bu seçim toprak bütünlüğümüz, birlik ve dirliğimizin geri geldiğinin kanıtıdır” dedi.

Suriye’nin güvenli olmayan birkaç yerleşim yeri dışında her bölgesinde oy kullanıldı. Başkent Şam sokakları ise düğün alayına döndü.

Sokaklarda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Asead için sloganlar atan halk, halay çekip türkü söyledi.

Haber: Deniz Çağlayan/ Şam

ulusalkanal.com.tr