İşçilerin grevi sokaklara taştı!

İşçilerin grevi sokaklara taştı!

21 Mart’ta Bakırköy Meydanı’na kurulan çadırla başlayan Türkiye’deki ilk taşeron işçileri grevi, “Bakırköy yürüyor, direniş büyüyor” sloganıyla yapılan yürüyüşle devam ediyor.

Bakırköy Belediyesine bağlı, Bakırköy Yapı İnşaat Ulaşım A.Ş (BYUAŞ)’da çalışan Bakırköy Belediyesi taşeron işçileri, toplu sözleşme noktasında sorun yaşayınca taşeron işçileri grevini başlattı. 21 Mart’ta alınan grev kararı yapılan yürüyüş sonrası Bakırköy Meydanı’na kurulan grev çadırıyla devam etti. Dünde “Bakırköy yürüyor, direniş büyüyor” sloganıyla yapılan ikinci yürüyüş yapıldı.

Sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle Dikilitaş’tan Bakırköy Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüyen Belediye-İş Sendikası’na bağlı taşeron işçileri taleplerini, toplu iş sözlenmesinin imzalanması, işten çıkarılan işçilerin geri alınması ve sürgünlerin geri çekilmesi, ve sendika değiştirilmesi yönündeki baskılara son verilmesi şeklinde sıraladılar.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Bakırköy halkına çağrıda bulunan taşeron işçiler, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Taşeronu kaldıracağız diyenler baskı yapıyor

Grup adına yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun taşeron sistemi hakkındaki söylemlerine atıfta bulunan Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir, “Yazılı ve görsel basında iktidar olduklarında ‘Taşeron’ sistemini ortadan kaldıracaklarını söyleyenler, iktidar oldukları Bakırköy Belediyesi’nde biz taşeron işçilerin sendikalı olmasına tahammül edemediler. Toplu iş sözleşmesi çağrımıza ise 4 arkadaşımızı işten atarak yanıt verdiler. Sendikaya üye olan arkadaşlarımızı ikna odalarında istifaya zorlayarak, baskıyla karşı karşıya bıraktılar. Bu baskılar şiddetini arttırarak devam etmektedir. Anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkımıza saygı gösterilmesini, yasalarla bize tanınan toplu iş sözleşmesi çağrılarımıza yanıt verilmesi, işten atılan arkadaşlarımızın işe geri alınması için siz Bakırköy halkının desteğine ve katkısına ihtiyacımız vardır” dedi.

CHP li Belediye anlaşmaya yanaşmadı

Toplu iş sözleşmesi hakları için Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve yönetimi ile görüştüklerini ancak anlaşamadıklarını belirten Özdemir, “Bizler sermayesinin tamamı Bakırköy Belediyesi’ne ait BYUAŞ’ın taşeron işçileriyiz. Birçok işte 1,3 ve 9 aylık hizmet alımı ihaleleri ile siz Bakırköy halkına hizmet vermekteyiz. Her ihale döneminde 3,5,10,15 günlük ücret kayıpları yaşıyoruz. 2014 yerel seçimleri sonrası 3 ay ücretsiz ve sigortasız çalıştırıldık. Sorunlarımızı çözmek için sendikalı olduk. 18.09.2014 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi çağrımıza belediye yöneticileri ilgisiz kaldı. Geçen zaman içinde herhangi bir anlaşma sağlanamaması nedeniyle 21 Mart itibariyle grev kararını uygulamaya başladık açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Gazete 365