Bölgedeki ikinci İsrail planı başarısızlığa uğrayan Amerika, yeni bir planı devreye koydu

Bölgedeki ikinci İsrail planı başarısızlığa uğrayan Amerika, yeni bir planı devreye koydu. Amerika Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etti. İlk tepki Türkiye'den geldi. Amerika'yı sert sözlerle uyardı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ı bölgeyi karıştırmakla suçladı. Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Filistin Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da kararını kınayarak, tepki gösterdi.

Amerika Başkanı Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkeni olarak tanıyacağını ilan etti. Amerika'nın hamlesine en sert tepki Türkiye'den geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 13 Aralık'ta İstanbul'da toplanacağını hatırlattı. Zirvede ortak bir karar alınacağını belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki siyasi partiler ise ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararına karşı ortak bir deklarasyon yayınlandı.

Deklarasyonun başlığı "Kudüs'ün Statüsü Değiştirilemez, BM Kararları İhlal Edilemez" oldu. Meclis Genel Kurulunda okuna bildiride "Kudüs, üç semavi din için de hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreğidir" ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Binali Yıldırım da "Bu kararla bölgede Pandora'nın kutusu açılmıştır." dedi. Amerika'ya Barzani'nin referandum planının başarısızlığa uğradığını hatırlattı.

Ziyaret sonrası Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa'yla görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Filistin'in devlet olarak tanınmasın gerektiğini vurgulayan Reyhan, ABD'nin aldığı yeni kararla bölgedeki istikrarsızlığı sürdürmek istediğini söyledi, atılması gereken adımları sıraladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ABD'nin kararını tanımayacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Nasıl olur da kanın, acının, gözyaşının egemen olduğu bir yere gelir, böyle bir bombayı koyarsın. Topraklarında kan döken Filistinliler, bedel ödeyen Filistinliler” ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

Kudüs