Alman basını silah yardımını tartışıyor

Alman basını silah yardımını tartışıyor

Almanya'nın Irak'ta peşmergeye destek için silah yardımına yeşil ışık yakması, Alman basınınında tartışmaları beraberinde getirdi. Barzani yönetimine yardımların Türkiye'ye karşı tehdit oluşturabileceği vurgulandı.

"Kürtler'e verilen silahlar Türkiye'ye doğrultulabilir mi?" sorusu tartışmaların odak noktası oldu. Gazeteler, Almanya'nın kriz ve çatışma bölgelerine silah göndermeme prensibinin çiğnendiğine de dikkat çekti.

Lausitzer Rundschau (Lauzitse Rundşau) Gazetesi silahların, Irak'ın bütünlüğünü tehdit edebileceğine işaret etti.

LAUSITZER RUNDSCHAU

IŞİD kasaplarına karşı başarılı bir savaşın ardından ne olacak? Alman silahları Kürtlerin devlet ilan edip Irak’tan kopmasını ve böylece Irak’ın dağılmasını hızlandırır mı? Peki ya Kürtler bu silahları NATO müttefiki Türkiye’ye doğrultursa?

Hagen kentinde yayımlanan Westfalenpost Gazetesi de Kuzey Irak'ta Kürtler ile PKK arasındaki ilişkiye vurgu yaptı.

WESTFALENPOST

Peki Iraklı Kürtlerin yeni dostu PKK, karşısında NATO müttefiki Türkiye'yi desteklediğimiz teröristler değil miydi? Bağımsız bir Kürdistan mı istiyoruz? Peki hangi sınırlar içinde?

Almanya'nın en büyük yerel gazetesi Westdeutsche Allgemeine Zeitung (Vest doyçe allgemayne zaytun) da tartışmayı sayfalarına taşıdı.

WESTDEUTSCHE ALLGEMEINE ZEITUNG

Olası bir Kürt devleti ve Kürtlerin güçlenmesi, Irak’ın bütünlüğü ve Türkiye’ye yönelik tehditler açısından ne tür sonuçlar doğurur? Dost-düşman şablonunun ne kadar kırılgan olduğuna dair geçmişte yeterince örnek var. Bugün Batı tarafından desteklenenler yarın bir tehdit haline gelebilir. Afganistan, Suriye ve Irak, silah sevkiyatının sonuçlarını kestirebilmek için kanıttır.

ulusalkanal.com.tr