Türkiye'de çocuk olmak zor

Türkiye'nin kanını donduran çocuk cinayetleri ve çocuk haklarının korunamaması sorunu, duyarlı 14 derneği buluşturdu. Çocukların sorunlarını çözmek üzere işbirliği yapan dernekler, "Çocuklar ve Haklarını Koruma Platformu" ismi ile bir araya geldi.

Kars'ta Mert, Sakarya'da Ömer, Kırklareli'nde İbrahim, Aydın'da Caner, Adana'da Gizem... Hepsinin hikayesi farklı. Ancak hepsinin ortak noktası bugün aramızda olmamaları...

Son 1 ayda vahşice işlenen 5 çocuk cinayeti tüm Türkiye'nin yüreğini dağladı... Bu acı tablo, duyarlı 14 derneği bir araya getirdi ve "Çocuklar ve Haklarını Koruma Platformu" hayata geçirildi.

Türkiye'de 2013 yılı itibariyle 0-19 yaş arası 26 milyon 414 bin 211 çocuk yaşıyor, 12-17 yaşlarında 1 milyon 649 bin çocuk ise cezaevlerinde... Birleşmiş Milletler Yoksulluk Endeksi'ne göre Türkiye'de yoksul çocuk sayısı yaklaşık 6 milyon. Çalışan çocuk sayısı ise 1 milyonun üzerinde... Türkiye'de çalışan çocukların yüzde 50'si okula gidemiyor. 2011 yılı itibariyle 131 çocuk işçi hayatını kaybetti... Her 3 evlilikten biri ise çocuk evliliği.

Peki, bu soruna nasıl bir çözüm getirilmeli? Bu sorunun yanıtını Koruncuk Vakfı Platform Kurucu Başkanı Avukat Figen Özbek verdi.

Çocuk yaşta evlilik sorununa dikkat çeken Aile Hukuku Derneği Hukuk Komitesi Başkanı Profesör Doktor Bahadır Erdem'e göre, çocukları bu duruma itenlere büyük cezalar verilmeli.

Üstelik bütün bunlara karşın, toplumda yaratılan gerginlik şiddet oranını artırıyor.

Uzmanlar, bu söylemlere karşı çıkılması gerektiğini belirtiyor.

Haber: Gizem Güneş

Kamera: İnanç Saraçoğlu

ulusalkanal.com.tr