SPK Başkanı Ertaş spor kulüplerini uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ertaş, spor kulüplerinin finansal olarak dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Şirketler beş yıl kar edemezlerse imtiyazlar sonlanır" dedi.

SPK Başkanı Ertaş spor kulüplerini uyardı

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, spor kulüplerinin finansal olarak dikkatli olması yönündeki çağrısını yineleyerek, "Şirketler beş yıl kar edemezlerse imtiyazlar sonlanır. Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Onlar halka açık şirketler. Borç özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın" diye konuştu.

Ertaş, Deutsche Bank'ın Turbo Varant lansmanının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin tahvil ihraçlarında oldukça iyi bir konumda bulunduğunu belirten Ertaş, "Tahvil piyasasıyla ilgili olarak son 4 yılda 800 milyar liralık izin verdik. Bizim şu anda vadesi ödenmemiş tahvil sayımız sadece bir tane. Bir şirket de faizini ödemedi, daha ana para günü gelmedi. SPK bin tane izin veriyor, 1 şirket tahvilin faizi ana parasını ödemiyor. Bu 10 binde 1'e denk geliyor hacim olarak, sayı olarak da 1000'de 1'e denk geliyor" dedi.

Ertaş, tahvil piyasasına ilişkin yeni tebliğ taslağında belli rasyoları tutturamayan şirketlerden ilave tedbirler isteneceğini söyledi.

"İKİ BÜYÜK ŞİRKET HALKA ARZ EDİLECEK"

Bir soru üzerine iki büyük özel sektör şirketinin yakın zamanda halka arz edileceğini belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"İki büyük özel şirket… Önceki bir yılda satılandan oldukça büyük şirketler. Bu sene daha büyük şirketler… Sermaye teşvikinden yararlanan kurumlar şöyle, finansal kurumlar hariç tüm şirketler halka açıldıklarında özkaynak teşvikinden yararlanıyorlar. Finansal kuruluşlar bu teşvikten yararlanamıyorlar. Eğer halka açılacak finansal kuruluşsa, leasing var, faktoring var, GYO'lar var, banka dışı finansal kurumlar var…"

"BES'İN MEYVELERİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE GÖRÜLECEK"

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) 6,2 milyonun üzerinde katılıma ulaşıldığını aktaran Ertaş, BES'in meyvelerinin önümüzdeki dönemde görüleceğini söyledi. Ertaş, "Orada 50 küsur milyar liralık bir fon birikti. Türkiye köprü de yapabilir, altyapı da yapabilir, otoyol da yapılabilir, tahvil de alınabilir. Böyle bir birikimimiz var. BES'te biriken paraların yarısı özel sektör tahvillerinde, yarısına yakını Devlet İç Borçlanma Senetlerinde (DİBS), yüzde 15'i de hisse senedinde." bilgilerini verdi.

"Biz nasıl değişiyorsak basının da uyum sağlaması lazım"

Borsada önemli hacimlerle işlem yapan ve piyasa oyuncularının "herif" diye isimlendirdiği işlem sahibine yönelik soruya ise Ertaş şu yanıtı verdi:

"Her gelenin peşine düşüp 'Bu nereden geldi, bu herif miydi, adam mıydı?' diye sorgulamak ayıp bir şey. Basını da bu konuda eleştiriyorum. Türkiye'deki kurumlar ve paranın nasıl geleceği belli. 32 sayılı bir karar var. Orada diyor ki; Türkiye'ye sermaye şu şu kanallarla gelir. Gelirken, borsada işlem yaparken manipülasyonla mı geliyor, insider'la mı geliyor… SPK bunu inceliyor.

Dolayısıyla böyle bir tespit yokken her gelen para Körfez'den mi geldi, Malezya'dan mı geldi, Londra'dan mı geldi? diye beyinlerinizi sizin değiştirmeniz lazım. Türkiye bir finans merkezi. Londra'da hiçbir gazeteci böyle bir soruyu regülatöre sormaz. Biz nasıl değişiyorsak basının da buna uyum sağlaması lazım. Geldi mi 4 milyar dolar yıl başından bu yana? Geldi. Yarın gidebilir mi? Gider. Ertesi gün geri gelir ama her gelene her gidenin peşinden sorgularsanız o zaman kimse gelmez. Gelen şeyler Türkiye'nin regülasyonuna uygundur. Hepsi kamu otoritelerinin bilgisi dahilindedir. Kim alıyor, kim satıyor hepsini SPK online, real time biliyordur. Mevzuata aykırı bir şey görürse ensesinden tutar."

"SPOR KULÜPLERİ AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATSIN"

Borsa İstanbul yönetimiyle "Kör havuz" uygulamasını tekrar gözden geçirmek üzere konuştuklarını dile getiren Ertaş, konunun yeniden masaya yatırılacağını kaydetti. Ertaş spor kulüplerinin finansal olarak dikkatli olması yönündeki çağrısını yineleyerek, şöyle devam etti:

"Beş yıl kar edemezlerse imtiyazlar sonlanır. Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Onlar halka açık şirketler. Borç özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Bunu biz uygulamazsak yatırımcı uyguluyor ya da FIFA uyguluyor, gördüğünüz gibi yurt dışına çıkmanıza engel oluyor." AA