Washington’da çuval paniği: Bu eylem tehdittir

ABD’li yetkililerden TGB’nin çuval eylemiyle ilgili ardı ardına açıklamalar sürdü. Büyükelçilik ve Savunma Bakanlığı’nın ardından Dışişleri Bakanlığı, Donanma Sekreterliği ve 6. Filo Komutanlığı da ‘çirkin’ dedi

Washington’da çuval paniği: Bu eylem tehdittir

ABD’li yetkililerden TGB’nin çuval eylemiyle ilgili ardı ardına açıklamalar sürdü. Büyükelçilik ve Savunma Bakanlığı’nın ardından Dışişleri Bakanlığı, Donanma Sekreterliği ve 6. Filo Komutanlığı da ‘çirkin’ dedi

İşçi Partisi Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği yöneticilerinin İstanbul’da Amerikan askerlerinin başına çuval geçirmesinin yankıları dünya çapında sürüyor. ABD Büyükelçiliği ve ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD Donanma Sekreteri Ray Mabus, ABD Donanma Sekreterliği adına halkla ilişkiler müdürü ve madya direktörü Shawn Eklund ve ABD 6. Filo Komutanlığı’ndan da üst üste açıklamalar geldi.

PSAKİ: BU EYLEM TEHDİTTİR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüzü Jen Psaki, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’da demirleyen ‘USS Ross’ adlı geminin askerlerine yapılan saldırıdan derin rahatsızlık duyduklarını söyledi. ABD donanmasına bağlı ‘USS Ross’ gemisinin, ABD ile Türkiye arasındaki uzun süreli işbirliği ve dostluğun bir göstergesi olarak İstanbul’u ziyaret ettiğini iddia eden Psaki, “Barışçıl eylem hakkını desteklerken, bu olay barışçıl protesto çizgisini aşarak şiddete ve tehdide dönüşmüştür” dedi. Psaki çuval eylemini “çirkin” ve “rahatsız edici” şeklinde değerlendirdi. Bakanlık sözcüsü, “ABD’li ve Türk otoriteleriyle olayı araştırıyor. Eylemin Türkiye’deki yükselen Amerikan karşıtlığının bir parçası mı olarak görüyorsunuz?” sorusuna verdiği yanıtta, şu anda yalın olarak bu eyleme ilişkin konuştuğunu belirterek, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki olmayı sürdürüyor. Onlarla birçok konuda yakın çalışma içerisindeyiz” dedi.

ABD DONANMASI’NDAN TÜRK YARGISINA TALİMAT!

ABD Donanma Sekreterliği, Türk yargısına çuval geçirenlerin tutuklanması çağrısında bulunarak, “Türk yargı makamlarının gözaltı konusunda şüphe duymalarını anlıyoruz fakat bu olayın sorumlularının tutuklanacağından eminiz” açıklamasını yaptı.

PENTAGON: SOKAK EŞKIYALARI

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren da Pentagon’da basın mensuplarının Amerikan askerinin başına çuval geçirmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Saldırıyı “çirkin ve rahatsız edici” olarak tanımayan Warren, saldırıyı düzenleyen TGB’lillerle ilgili “görünen o ki sokak eşkıyaları” ifadesini kullandı. ABD Ankara Büyükelçiliği de olayı kınamıştı.

DENİZE DÖKÜLEN 6. FİLO’DAN AÇIKLAMA

Amerikan donanmasının en büyük deniz filolarından olan 6. Filo da ABD askerlerinin başına geçirilen çuvalla ilgili açıklama yaptı. 6 Filo’nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada olay “Türkiye’de milliyetçi bir grup ABD askerlerine saldırdı” başlığıyla verildi. Askerlerin herhangi bir yara almadan gemiye döndükleri belirtilen açıklamada, “ABD Donanması’nın Türk makamlarla işbirliği halinde olayı araştırdığı” ifade edildi. 18 Temmuz 1968’de Dolmabahçe rıhtımına yanaşan 6. Filo’nun askerleri Deniz Gezmiş’in başında bulunduğu devrimci öğrenciler tarafından denize dökülmüştü.

Mehmet Yaşar Yıldız

Aydınlık