"Çocuk gelin olmasın bez bebekle oynasın"

Okulların Açıldığı Gün 4+4+4 Eğitim Sistemini ve Çocuk Gelinleri Protesto Eden Kadınlar Kırmızı Kuşağı Çözdü, Yerine Kitap Verdi

"Çocuk gelin olmasın bez bebekle oynasın"

İkinci yarı yıl için ders zilinin çaldığı bugün Halkevci kadınlar çocuk gelinler konusuna dikkat çekmek üzere eylemdeydi. Antalya Lisesi önünde bir araya gelen kadınlar çocuk gelinler istemediklerini söyleyerek, "Çocuk gelin olmasın, bez bebekle oynasın" dediler. Açıklamanın ardından kadınlar gelinlik giydirdikleri küçük kızın beline sarılı kırmızı kuşağı çözerek yere attılar. Küçük kıza kitap veren kadınlar kızın üzerindeki gelinliği de çıkarttılar.

Çocuk Gelinliğini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Meşrulaştırıyor

Okulların açıldığı bugün kız çocuklarının eğitim hakkının gaspı olarak niteledikleri 4+4+4 eğitim sistemini ve çocuk gelinleri protesto etmek için bir araya gelen kadınlar, çocuk gelinliğin bizzat Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca meşrulaştırıldığını belirterek tepki gösterdiler. Halkevci Kadınlar adına açıklamayı katıldığı Gezi eylemleri nedeniyle 4 ay 6 gün tutuklu kalan ve geçtiğimiz günlerde görülen dava sonucu özgürlüğüne kavuşan, kamuoyunun kırmızı fularlı kız olarak tanıdığı 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil yaptı.

AKP'nin 4+4+4 Eğitim Sisteminin Tanıdığı Tek Şans; 'Ya Çocuk İşçi Ya Çocuk Gelin'

AKP Hükümetinin büyük vaatlerle uygulamaya koyduğu 4+4+4 eğitim sisteminin özellikle kız çocuklarının okula gitme oranında büyük düşüşlere neden olduğunu söyleyen Karacagil, sadece okul öncesi eğitimde kız çocuklarının okula gitme oranının %26 düştüğünü, ortaöğretim çağındaki 181.851 kız çocuğunun okula kayıt yaptırmadığını belirtti. Karacagil, "Okul Durum Raporlarına yansıyan güncel veriler AKP iktidarının yüz binlerce çocuğu eğitim sisteminin dışına atarak 'ya çocuk işçi ya çocuk gelin' olmaktan başka bir şans tanımadığını gösterdi" diye konuştu.

Türkiye Dünyada İlk Onda

Çocuk gelinlerin sayısının tam olarak bilinmemesine rağmen çocuk evliliklerinde Türkiye'nin dünyada ilk onun içinde olduğunu dile getiren Karacagil, Aile ve Sosyal Bakanlığı'nın bu konuda henüz 'yasalar düzenleyeceğiz' demekten başka bir vaadinin bulunmadığını belirterek tepki gösterdi Karacagil; "Kadın örgütlerinin bu konudaki çabalarını görmezden gelen, sorunu Diyanet ile çözmeye çalışan yeni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, 'kimse kötülük olsun diye çocuğunu evlendirmez, çoğu masumane, bilinci arttırmalıyız' diyerek şiddet ve istismardan başka bir anlam taşımayan, çocuk yaşta evliliği engelleme değil, masumlaştırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Çocuk Yaşta Evlendirmeler Yasal Değildir

Yasal olarak hiç bir önlem almayan AKP'ye karşı isyanlarını büyütmeye devam ettiklerinin altını çizen Karacagil, küçük yaşta evlendirmeler, zorunlu evlilik, erken evlilikler, adı ne olursa olsun 18 yaşın altındaki tüm evliliklerin 'çocuk gelin' olduğunu belirtti. Çocuk yaşta evlendirmelerin yasal olmadığını söyleyen Karacagil, bu durumun kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Artık Yeter! Çocuk Gelin İstemiyoruz

Karacagil; "Bizler, çocuk gelinlere, kız çocuklarının eğitim hakkının yok sayılmasına, cinsiyet ayrımcılığını yeniden üreten eğitim sistemine artık yeter diyoruz. Kadın düşmanı politikaların hesabını sormaya devam ediyoruz, edeceğiz. Artık yeter! Çocuk gelin istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırmızı Kuşak Yere, Kitap Ele

"Kadınlar Yürüyor Mücadele Büyüyor", "Çocuk Gelin İstemiyoruz", "AKP'den Hesabı Kadınlar Soracak", "Üç Çocuğu Biz Değil, Tayyip Doğursun", "Çocuk Gelin Olmasın Bez Bebekle Oynasın" sloganlarının atıldığı eylemde kadınlar açıklamanın ardından çocuk gelinlere dikkat çekmek için gelinlik giydirdikleri küçük kızın beline sarılı olan kırmızı kuşağı söküp, 'küçük kızın yeri okuldur' diyerek kıza kitap verdiler. Küçük kızın giydiği gelinliği de üzerinden çıkartan kadınlar eylemin ardından sloganlarla alandan ayrıldılar.

Haber: Devrim Dönmez - Fotoğraf: İbrahim Koçak

ulusalkanal.com.tr

akp hükümeti çocuk gelin