AKP'den erteleme kararı

AKP ve PKK'nın üzerinde mutabakat sağladığı yol haritasında ertelemeye gidiliyor. AKP'nin Suriye'nin kuzeyinde yaşananlar sonrasında IŞİD gündemine öncelik vereceğini belirtildi. Kararın Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan son iki toplantıda alındığı açıklandı.

AKP sözcüsü Beşir Atalay böyle demişti ama AKP, Ekim'de açıklamayı planladığı yol haritasını erteleme kararı aldı.

Hürriyet Gazetesi'nin haberinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında yapılan son iki toplantıda açılım gelinen nokta ve yol haritasının masaya yatırıldığı belirtildi.

AKP kurmaylarından alınan bilgilere göre, IŞİD salıdırısıyla ortaya çıkan durum, açılımda atılacak adımların ertelenmesi görüşünü güçlendirdi. "PKK'ya af ve eve dönüş" uygulamasının sonraya bırakılması kararlaştırıldı.

AKP'lilerin bu değişik için "Yol haritasını bölgesel konjenktüre bağlı olarak değiştiriyoruz" sözlerini kullandığı belirtildi. İktidarın önceliği Suriyeli sığınmacılarla ile IŞİD sorununa ayırdığı ifade edildi.

Başabakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Suriye yaşanaların açılımla ilgili zorluklar çıkardığını kaydetti.

Öte yandan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, açılımın kalıcı olması gerektiğini belirtti. Bunun, iktidarın Aynel Arab'ta atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi. "KCK'nın savaş ilanı" için "eski açıklamalara benzer" ifadesini kulanan Önder son sözü Öcalan'ın söyleyeceğini vurguladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise PKK yöneticisi Murat Kararayılan'ın açılımın sona erdiğine yönelik açıklamasına yanıt verdi. Ala, "bizim çözüm süreci haritamız var, süreç devam ediyor" dedi.