Ve Danıştay Kararını verdi: Üniversitede bildiri dağıtmak suç değil

Üniversitelerde bildiri dağıtımını engelleyen YÖK Kararının 1. ve 3. maddeleri Danıştay tarafından durduruldu.

Ve Danıştay Kararını verdi: Üniversitede bildiri dağıtmak suç değil

Üniversitelerde bildiri dağıtımını engelleyen YÖK Kararının 1. ve 3. maddeleri Danıştay tarafından durduruldu.

12 Eylül döneminin bir ürünü olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği 7 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve eski yönetmelikte kınama cezasını gerektiren disiplin suçları arasında üniversite içinde “izinsiz afiş ve pankart asmak” faaliyetleri kınama ile cezalandırılacak eylemler arasında yer almıştı. Ancak İlker Akçasoy adlı yurttaş, 07.11.2013 tarih ve 28814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in; düşünce ve ifade özgürlüğüne, masumiyet karinesine, üst hukuk normlarına ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay Sekizinci Dairesine başvuru yaptı.

İlker Akçasoy'un başvurusunu değerlendiren Danıştay Sekizinci Dairesi, Yönetmeliğin Anayasa ile düzenlenen eğitim hakkına ilişkin olması ve uygulanması halinde eğitim hakkının ihlali niteliğinde sonuçlara yol açacak olması nedeniyle telafisi güç ve imkansız zararları doğacağı nedeniyle 07.11.2013 tarih ve 28814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. maddesi yönünden, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 1. ve 3. maddeleri yönünden ise belirtilen koşulların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde Danıştay idari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere, 30/04/2014 tarihinde 1. madde yönünden esasta ve gerekçede oyçokluğu, 3. madde yönünden ise esasdan oyçokluğu ile karar verdi.

Danıştay Sekizinci Dairesi, kınama cezasını gerektiren disiplin suçlarına "bildiri dağıtmak" fiilinin eklenmesini, düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali, disiplin soruşturmasına uğramış öğrencilerin üniversite binalarına girmesinin engellenmesini ise eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi olarak gördü.

ulusalkanal.com.tr