​Seçimler hangi durumlarda yenilenir?

Ankara ve İstanbul'daki seçimlerin sonuçlarına yapılan itirazlar "Bu kentlerde seçimler yenilenir mi?" tartışmasını başlattı. Bir bölgedeki seçimler hangi durumlarda yenilenir? Seçimleri yenileme kararını kim alabilir? Bu soruları hukukçulara sorduk. İşte yanıtlar…

AKP'nin Ankara ve İstanbul'da tüm ilçelerdeki seçim sonuçlarına itiraz etmesi yeni bir konuya kapı araladı.

Yapılan itirazlarla "kentteki seçimlerin yenilenmesi, oyların yeniden sayılması veya itirazların reddedilmesi" gibi farklı sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bir bölgede seçimlerin iptal edilmesi için seçim iş ve işlemlerindeki usulsüzlüklere itiraz edilmesi gerekiyor. Peki, seçim iş ile işlemleri neler ve kim yeniden seçim kararı alabilir?

İl seçim kurullarının karar alması aşamasında itirazın niteliği de büyük önem taşıyor.

Bir yerde seçim kararı alınması durumunda sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu 29 Mart Cuma günü Resmi Gazetede bir karar yayımlamıştı.

Seçimlerde geçersiz oylar da ayrı bir tartışma başlığı oldu. Bu da "Oylar hangi koşullarda yeniden sayılır?" sorusunu gündeme getirdi.

Özellikle Ankara ve İstanbul seçim sonuçları üzerinden bazı algı operasyonları ile yetkili kurumlar baskı altına alınmaya çalışıyor. Konuya ilişkin Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Meltem Akyol, seçmenlere önemli bir uyarı yaptı.

HABER: GÜRKAN DEMİR

KAMERA: AYDIN GERGİN

ulusal.com.tr

istanbul ankara