Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey anıldı

Milli mücadelenin simgelerinden, Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in ölümünün üzerinden 99 yıl geçti. Sözde soykırımla suçlanan Kemal Bey, yargılandığı davada beraat etmesine rağmen idam edildi. Atatürk'ün girişimiyle "milli şehit" ilan edilen Kemal Bey, ölüm yıl dönümünde Kadıköy'deki mezarı başında anıldı.

Boğazlıyan Kaymakamı Milli Şehit Kemal Bey, ölümünün 99'ncu yılında unutulmadı.

Anadolu'nun işgali sırasında Ermeni tehcirinden sorumlu tutularak idam edilen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Milli Şehit ilan ettiği Kemal Bey için Kadıköy'deki mezarı başında tören yapıldı.

Törene, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Vatan Partisi Kadıköy İlçe Başkanlığı, demokratik kitle örgütü temsilcileri, emekli askerler ve vatandaşlar katıldı.

Törende Milli Şehit Kemal Bey için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

1915 yılındaki Ermeni tehcirini yöneten görevlililerinden biri olan Kemal Bey, soykırım ile suçlandığı yargılamadan beraat etti. Ancak işbirlikçi Damat Ferit Paşa hükümetinin kurduğu hukuksuz mahkeme, beraati yok sayarak Kemal Beyi idam etti.

10 Nisan 1919'da İstanbul Beyazıt Meydanı'nda idam edilen Kemal Bey'in son sözleri ise," Ecnebilere yaranmak için beni asıyorlar" oldu. O dönem İstanbul İngiliz işgali altındaydı.

Devlet ve milletine bağlılığı ile adını duyuran kahraman devlet adamının idamı Mustafa Kemal Atatürk'e iletildi. Atatürk'ün 1922 yılında Meclis'ten çıkarttığı özel bir yasa ile Kaymakam Kemal Bey "Milli Şehit" ilan edildi.

HABER-KAMERA: BÜLENT ÜNAL

ulusal.com.tr