TSK tasarısı Meclis'ten geçti

Türk Ordusu, bölücü terör örgütü PKK'yı bozguna uğratırken, ordunun elini güçlendiren bir tasarı meclisten geçerek yasalaştı. Genel Kurul'da terörle daha etkin mücadeleyi sağlayacak tasarı AKP, CHP ve MHP işbirliği ile kabul edildi. Askere soruşturma açmayı izne bağlayan tasarıyla, ordunun yurtdışında etkin temsil edilmesi için alt rütbelilere "İtibari rütbe" verilecek.

TSK tasarısı Meclis'ten geçti

Meclis Genel Kurulu'nda Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı kabul edildi.

17 Maddeden oluşan tasarıyla, askere soruşturma açmak izne bağlanacak. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Başbakan izin verdiği müddetçe soruşturma açılabilecek.

Tasarıya göre yurt dışı, sürekli veya geçici görevlere atanan subay ve astsubaylara ihtiyaç duyulduğu zaman TSK'yı daha etkin temsil etmesi için "İtibari rütbe" verilecek.

2010 Yılında EMASYA olarak bilinen Emniyet-Asayiş Yardımlaşma protokolü yürürlükten kaldırılmıştı. Yeni tasarıyla, asker ve polisin müşterek operasyonlarında komuta, en yüksek rütbeli subayda olacak. Valilerin görevi ise gözetim ve koordinasyon ile sınırlı kalacak. Yani, EMASYA protokolü benzeri bir protokol yeniden devreye girmiş olacak.

Tasarıyla terörle mücadele operasyonlarında yetkili komutanın ihtiyaç duyacağı istihbarat, hızlı bir şekilde toplanarak komutana iletilecek.

Tasarı, AKP, CHP ve MHP'nin işbirliği ile kabul edildi. Meclis çatısı altında PKK'ya siper olan HDP ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner gibi isimler tasarıya tepkiliydi.

HDP Milletvekili Kadri Yıldırım'ın tasarı görüşmelerinde Türk Ordusuna yönelik hakaret dolu açıklamaları nedeniyle Genel Kurul'da tartışma çıktı. Yıldırım, hakaretlerinde ısrarcı davranması üzerinde MHP ve AKP milletvekilleri tepki gösterdi.

HDP'li Alican Ünlü, AKP'lilere yönelik "Yapan ahlaksız oğlu ahlaksız" diye bağırması tansiyonu yükseltti. AKP sıralarından "Ne bağırıyorsun" ifadelerine HDP'li Ünlü, "Kes be şerefsiz" demesi kavganın fitilini ateşledi. Ardından da HDP'li ve AKP'li milletvekilleri yumruklu kavgaya başladı. Kavgayı CHP'liler ayırdı.

Kavganın ardından Meclis Başkanvekili görüşmelere ara verdi. Aradan sonra HDP'nin itirazlarına rağmen tasarı Genel Kurul'da kabul edildi.

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi tasarı yasalaşınca, Genel Kurul'u 27 Haziran Pazartesi günü toplamak için tatil ettiğini duyurdu.

ulusalkanal.com.tr