Uzmanlar uyarıyor: ''Çözüm sanayiyi Anadolu'ya kaydırmak''

İstanbul'daki olası depremde ekonomik kayıp tahminleri korkutucu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin raporuna göre zarar 120 milyar lira olacak. Uzmanlar, "Sonuçlar çok daha kötü olabilir." dedi. Çözüm ise, sanayiyi anadoluya kaydırmak...

Uzmanlar uyarıyor: ''Çözüm sanayiyi Anadolu'ya kaydırmak''

İzmir depreminin ardından, olası İstanbul depremi masaya yatırılıyor. Oluşacak hasarlar ve kayıplar analiz edilmeye çalışılıyor. İstanbul'da gerçekleşecek 7,5 büyüklüğündeki bir deprem, Türkiye ekonomisini derinden sarsabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi 7,5 büyüklüğündeki bir İstanbul depreminin Olası Deprem Kayıp Tahminlerini raporlaştırıldı. İstanbul'da bulunan 39 ilçenin ayrı ayrı analizleri yapıldı. Rapora göre enkazın faturası 120 milyar lira olacak.

Ulusal Kanal'a konuşan Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör ise raporun iyimser olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşümlerin rant odaklı yapıldığını belirten Güngör'e göre merkezi ve yerel yönetimler halkla işbiriliği içerisinde çalışmalı.

1999 Marmara depremine değinen Güngör, depremin etkilerinin çarpıcı olacağını vurguladı.

Konuya ilişkin Ulusal Kanal'a değerlendirmelerde bulunan Aydınlık Gazetesi yazarı Ekonomist Hakan Topkurulu ise, savunma sanayisinin büyük bir kısmının İstanbul'da olduğunu hatırlattı. 99 depreminde kargaşa yaratılmaya çalışıldığını belirtti.

Hakan Topkurulu İstanbul'daki kentsel dönüşümde kaynakların yanlış kullanıldığını ifade etti.

Uzmanlar çözümün ise, sanayi bölgelerinin Anadoluya kaydırılması ve tersine göç politikasının uygulanması olduğunu söylüyor.

ulusal.com.tr

deprem izmir istanbul ibb