ABD'den S-400 fırsatçılığı

İdlib'deki tehlikeli gerginliğin ardından Batı cephesi, Türkiye-Rusa ittifakını hedef aldı. AB, NATO ve ABD, Türkiye'ye destek mesajları verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ilk görüşmesini NATO Genel Sekreteri ile yaptı.

ABD'den S-400 fırsatçılığı

İdlib'de gerginliğin en yüksek olduğu akşamlardan biri yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tehlikeli tırmanışın arıdıdan NATO Genel Sekreteri, Jens Stoltenberg ile görüştü.

NATO'dan görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, "Genel Sekreter Stoltenberg, Esad rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'de ayrım yapmaksızın süren hava saldırılarını kınayarak, saldırılara son vermelerini istedi" denildi.

ABD'nin NATO Büyükelçisi'nden ise S-400 çıkışı geldi. Rusya'yı hedef aldı. Büyükelçi Kay Bailey Hutchison, “Umarım Cumhurbaşkanı Erdoğan bizim onların geçmişte ve gelecekte ortakları olduğumuzu görür" dedi. Türkiye'nin S-400'ten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

NATO Büyükelçisi, “Türklerin, kimin güvenilir ortak olduğunu; kimin güvenilir olmadığını görmesi gerektiğini” ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise İdlib'deki saldırının hemen ardından, "NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" mesajını paylaştı. Açıklamada "Esad rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, sahadan gelen haberlerin farkında olduklarını ve daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halinde olduklarını belirtti.

ABD’li senatör Lindsey Graham ise, ABD Başkanı Donald Trump ve uluslararası topluma, "İdlib’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi" çağrısında bulundu.

Graham, direkt olarak bölgesel ittifaka yüklendi. "Dünya hiçbir şey yapmadan İdlib’in Esad, İran ve Rusya tarafından yok edilmesini izliyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "AB, Türkiye'nin yeni dostlarından çok daha güvenilir. Bir şey kazandırmayan 'tek taraflılığı' bırakmanız sizin yararınıza olacaktır" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

abd türkiye rusya nato idlib ab