Avrupa'nın göç sorunu

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, her yıl düzenlenen "Birliğin Durumu" toplantısında göç sorununu konuştu. 'Sınırlar kalksın' çağrısında bulunana Junker'in gündeminde milliyetçilik dalgası, göç, savunma ve Brexit gibi konular yer aldı.

Avrupa'nın göç sorunu

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Avrupa Birliği ülkelerinin sınırlarına 2020'ye kadar ek 10 bin muhafız görevlendirileceğini duyurdu.

Juncker, Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu'nda konuştu. Gündeminde popülizm, göç, savunma gibi konular vardı.

Göç, 2014 yılından bu yana Avrupa Komisyonu'nun başlıca gündem maddelerinden.

İtalya, Avusturya, Macaristan, Polonya ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinde gerçekleşen seçimlerde de göçmen karşıtı kampanya yürüten popülist partilerin oy oranında yükseliş gözlemleniyor.

Her yıl düzenlenen "Birliğin Durumu" konuşmasında Juncker AB üyesi ülkelerin göç konusunda başka ülkelerle dengeyi hâlâ tutturamadığını söyledi.

Junker, Avrupa Birliği ülkelerinin sınırlarına 2020'ye kadar ek 10 bin muhafız görevlendirileceğini duyurdu. Bunun "AB'nin militaristleştiği" anlamına gelmediğini vurguladı.

İç sınırlar olmasına karşı olduğunu belirten Avrupa Komisyonu Başkanı , "sınırların aynen kalması, AB için kabul edilemez bir geri adım olarak görülmeli" diye konuştu.

Yükselen milliyetçilik dalgasına ilişkinse "Birlik'in imajını lekelemeyelim. Başkalarını hedef almayan türden bir vatanseverliği benimseyelim" mesajını verdi.

Juncker, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış sürecine de konuşmasında büyük yer ayırdı. "İngiltere'nin Birlik'ten çıkma kararına, halen bizde derin bir üzüntü yaratıyor olsa da , saygı duyuyoruz. " dedi. Ancak İngiliz hükümeti'nin Birlik'ten ayrıldığında üye devletlerle aynı imtiyazlara sahip olamayacağını vurguladı.

ulusal.com.tr

avrupa birliği brexit