İtalya'dan "Soykırım" açıklaması

İtalya'dan Papa'nın soykırım ifadelerini kullanmasıyla ilgili tutarsız açıklamalar gelmeye devam etti. Başbakanı Matteo Renzi, Papa'nın soykırım ifadesini kullanmasıyla ilgili konuştu. "İtalya'nın bu konudaki tavrı ne?" diye sorulan Renzi, "Türkiye, Avrupa Topluluğu'nun bazı temel değerleri ve fikirlerine uymak zorunda" dedi.

İtalya'dan "Soykırım" açıklaması

1915 olayları ile ilgili İtalya'da kafalar karışık. Papa'nın soykırım ifadesini kullanmasının ardından ilk açıklamayı AB'yle İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri Sandro Gozi yapmış, "bir hükümet 'soykırım' kelimesini kullanmamalı, bu tarihçilerin görevi" demişti.

İtalya'daki aşırı sağcılar ve bazı muhalefet partileri "Hükümet soykırım konusunda Papa'yı yalnız bıraktı" diyerek tepki gösterdi. Bunun ardından Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni devreye girdi. Gentiloni, Papa'ya sert yanıt veren Türkiye'nin haksız olduğunu savundu.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de bu konuda ilk kez açıklama yaptı. ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nde Başbakan'a "Papa, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımladı. İtalya'nın bu konudaki tavrı ne" diye soruldu. Renzi, "Dışişleri Bakanımız Paolo Gentiloni Türk hükümetinin Papa'ya olan tepkisini eleştirdi." dedi.

Renzi, "Türkiye bugün, Avrupa Topluluğu'nun bazı temel değerleri ve fikirlerine uymak zorunda" diye konuştu. Avrupa Birliği'ne girişin Ankara'nın elinde olduğunu savundu.

ulusalkanal.com.tr