Fed’in hamleleri sürüyor

Koronavirüsün ekonomik etkilerinin en ağır hissedildiği ülkelerden Amerika’da Fed’in hamleleri sürüyor. Amerikan Merkez Bankası, istihdama yönelik yeni adımlar attı. Ülkede gayrisafi yurt içi hâsılanın ise daralması bekleniyor.

Fed’in hamleleri sürüyor

Amerika’da koronavirüs beraberinde ekonomik krizi getirdi. Ülkede işsizlik tavan yaptı.

Fed, koronavirüsün olumsuz etkilerini en aza indirmek için yeni adımlar attı.

Amerikan Merkez Bankası, istihdamın korunması için küçük işletmelere kredi veren bankaları destekleyici finansman sağlayacağını duyurdu.

Fed, Küçük İşletmeler İdaresi Ücret Çekleri Koruma Programı tarafından desteklenen bir dönemsel finansman kolaylığı oluşturduğunu bildirdi. Amaç, küçük işletmelere kredi sağlamak için bankaları cesaretlendirmek. Oluşturulan bu finansman kolaylığının detayları ise hafta içinde açıklanacak.

ABD'de son iki haftada işsizlik maaşına başvurular tarihi seviyelere yükselmiş, 10 milyonu bulmuştu. İşsizlik oranı ise yüzde 4,4'e çıkmıştı.

Moody's de Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı ABD'nin aldığı önlemler değerlendirildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, yeni tip koronavirüs salgınına karşı hayata geçirilen düzenlemelerin büyüme şokunu hafifleteceğini ancak orta vadeli mali riskleri artıracağını bildirdi.

Zayıf büyüme ve artan işsizlik nedeniyle reel ekonomideki aşağı yönlü risklerin yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “ABD'nin gayrisafi yurt içi hâsılasının bu yıl yaklaşık yüzde 2 daralmasını bekliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ABD'nin Kovid-19 tehdidinin ciddiyetini kabullenmekte başlangıçta yavaş kaldığı da vurgulandı, “Aşağı yönlü riskler devam ediyor” denildi.

ulusal.com.tr

koronavirüs FED