“Ahde Vefası Olmayan Toplumların Geleceği de Olmaz!”
Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ulusal Kanal Ekopolitik Programı yapımcısı, gazeteci Çetin Ünsalan; Süleyman Demirel Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nun düzenlediği Atatürk’ün iktisat anlayışı ve Türkiye ekonomisinin tarihsel gelişimi konulu konferansta üniversite öğrencileri ve Isparta halkı ile buluştu.
Açılış konuşmasının ardından sözü alan Ünsalan şöyle konuştu; “Türkiye Cumhuriyeti, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 ruhuyla öncüsü olduğu yatırımlar ve sektör girişimleri ile öz kaynaklarını kullanarak inanılmaz derecede başarılar elde etmiştir.
1929 yılında ise tüm Dünya’yı etkisi altına alan ekonomik bunalım Türkiye’yi de çevreleyerek etkisi altına almıştır. Bakın, 1929 krizi ile 2008 krizinin arasında ne fark var? Her iki ekonomik krizi birbiri ile kıyasladığımızda ortak paydada benzerlikler sergilediğine şahit oluruz. 1929 krizinde finans sistemine duyulan güvensizlik sonucu 1933 yılı son çeyreğinde iflasları da beraberinde getirmiştir. 2008 krizinde ise FED aynı sonuçlarla beraber önemli kuruluşların borçlanma yapmalarına olanak tanımıştır.
“Merkez Bankası’nı bile kamulaştırmalıyız!”
İşsizliğin dün de bugün de artış göstermesinin temelinde yatan bu tür krizlere tek reçete milli ekonomi anlayışıdır. Evet, örneğin biz, Merkez Bankası’nı bile kamulaştırmalıyız. Türkiye İş Bankası’nın tarıma yönelik girişimlerini daha da arttırmalıyız. Özelleştirmelerden ziyade kamulaştırmalar ön plânda tutulmalı. Yeni bir kriz kapımızda. Ve bu kriz geldiğinde ekmeğimizi bile evlerimizde gizli gizli tüketmek zorunda kalacağız.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiğim bir sözü var. Gazi der ki “Eğer ülkeni kurtaracak bir lider beklemekteysen; ben, size hiçbir şey öğretememişim demektir.” Bugün, tam da bu konumda değil miyiz? Bu ülkenin en az %95’i Atatürk’ü sever. Kalan %5’i de sevmeyebilir ancak saygı duymak zorundadır. Anadolu insanı, halen bir Atatürk bekliyor. Oysaki her birimiz O’nun analitik zekâsının, aklın ve bilimin ışığında yaptıklarının yolunda ilerlersek çözümü kendimiz sağlamış olmaz mıyız? Çünkü biz, her şeyden önce ahde vefanın anlamına sahip çıkmalıyız. Ahde vefası olmayan toplumların geleceği de olmaz!”
Konuşmanın ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Burada genç beyinlerin sorularını içtenlikle yanıtlayan Ünsalan, konferansta emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Konferansın sonunda ise Ünsalan’a Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Akademik Danışmanı Prof. Dr. Aynur Gül Karahan ve Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Onur Akyüz tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.
Haber/Fotoğraf: Yasin GÖKDOĞAN