Yusuf Halaçoğlu: Erdoğan ‘Dersim’de aynı hatayı yapmıştı
Halaçoğlu, Ermeni soykırımı iddialarının tamamen siyasi bir mesele olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ermenilerden özür dileyen açıklamalarla hata yaptığını vurgulayarak konuyla ilgili üç önemli belge ortaya koydu
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı, bağımsız Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, belgelerle ilgili Aydınlık'a yaptığı açıklamada "24 Nisan 1915'te 235 Ermeni ileri geleni tutuklandı. Ermeniler 23 yerde isyan çıkardı. İsyanlar Kafkasya ve Musul'da savaşan Osmanlı ordularının merkezle irtibatını kesmeye yönelikti. Aynı zamanda Çanakkale'de ölüm kalım savaşı veriliyordu. Sonuçta 26 Mayıs'ta Ermenilerin Suriye'ye nakline karar verildi. 16 Haziran'da uygulandı. Savaş sonrasında 21 Aralık 1918'de geri dönüş için de izin verildi. Bu konuda bir harita ile üç belge ortaya koyuyorum" dedi. Ermenilerin soykırım iddialarının tamamen siyasi bir mesele olduğunu da vurgulayan Halaçoğlu, Türkiye'nin tarihçilerden oluşacak bir araştırma heyeti teklifini Ermenilerin kabul etmediğini belirtti.
DEVLET ADAMI SORUMLULUĞU
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24 Nisan'da yapıtığı açıklamayı eleştiren Halaçoğlu, "Cumhurbaşkanı daha öncede özür dileyen bir açıklama yapmıştı. Daha önce Dersim ile ilgili de aynı hatayı yapmıştı. 13 bin kişinin sürgün edildiği 18 bin kişinin öldüğüne ilişkin bir açıklama yapmıştı. Elinde belge melge yok. Biliyorsunuz Dersim 1927'de bölündü. Bir kısım bölgeleri Elazığ'a Erzincan'a bağlandı ve Tunceli vilayeti kuruldu. 1935'de sayım yapıldı. Ne kadar nüfusu vardı? 107 bin. Peki? 1940'da da sayım yapıldı mı? Yapıldı. Ne kadar çıktı? 94 bin. 13 bin eksik var. Sürgün edilenlerin sayısı da 13 bin. Yerleri belli. Hiç ölmediler demiyorum. Ama devlet adamlarının böyle tutarsız konuşmamaları lazım" ifadelerini kullandı. Kasım 1922 tarihli bir Birleşmiş Milletler belgesine işaret eden Halaçoğlu, "Soykırıma uğradığı iddia edilenlerin savaş sonrasında nerelerde olduklarını İngiliz ve ABD'liler ortaya koyuyor" diye konuştu.
SAVAŞTIĞIMIZ ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİ YAPTILAR
Fransız Dışişleri Bakanlığına yazılan mektup ile ilgili konuşan Halaçoğlu, "Ermeniler, Fransız Cumhuriyet ordusunun yanında savaşan taraf olduklarını resmen açıklanıyor orada. Ayrıca Rus İmparatorluğu'nun ordusunda 150 bin Ermeni'nin dışında Andranik ve Nazarbekian komutasında 40 bin Ermeni gönüllüsünün Ermeni vilayetlerini kurtarmak için çaba gösterdiği yazıyor. Tarih 1918. Demek ki birinci Dünya savaşının başından itibaren Fransızlarla, Ruslarla, İngilizlerle işbirliği halinde olduklarını kendi ağızlarıyla itiraf ediyorlar" dedi.
817 BİN 873 ERMENİ TÜRKİYE'DEN GÖÇ ETMİŞ
Halaçoğlu, sürgüne gönderilen ve öldürüldükleri iddia edilen Ermenilerle ilgili Amerikan Arşivi'nden çıkardığı belgeye dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu belgede, Dünya'da yaşayan 817 bin 873 Ermeni'nin Türkiye'den göç ettiği belirtiliyor. 95 bin kadın ve çocuğun zorla da olsa Müslüman edildiği ve Kemalist Türkiye toprakları üzerinde yaşadığı belirtiliyor. Ayrıca İstanbul'da 150 bin Anadolu'da 131 bin Ermeni'nin Ermeni kimliğiyle yaşadığı bilgisi veriliyor. 1 milyon 200 Ermeni hayatta. O zaman nasıl bunların katliama soykırıma uğ- radığı iddia edilebiliyor?" Halep bölgesi ile ilgili çok daha çarpıcı olduğunu söylediği belgeyi Aydınlık'a veren Halaçoğlu, "Halep bölgesiyle ilgili Amerikan konsolosu Jackson'un raporları var elimizde. Hangi bölgeye ne kadar Ermeni yerleştirilmiş, hayatta olduklarını hepsinin kayıtlarını düşmüş adam. Bu raporlarda Osmanlı devletinin Ermenilere her türlü yardımın yapılmasına izin verdiği yazılı" diye konuştu.
Zihni Erdem/ Aydınlık