Üreten çiftçi borç batağında
Torba yasayla birlikte çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları yapılandırılacak. Konuyla ilgili Ulusal Kanal’a konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, alınan kararın yetersiz olduğunu ve banka borçlarının ertelenip, yapılandırılması gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerinden yakınan çiftçiler de faizlerin silinip, borçların ertelenmesini istiyorlar.
Haber: Yalçın Semir Akarsu
Torba yasa teklifi ile birlikte çiftçilerin TarımKredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi, çiftçinin derdine çare olmuyor.
Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı yüklü miktarda borçlanmış durumda.
Ulusal Kanal’a konuşan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üretimde aksama yaşanmaması için borçların uzun vadeli bir şekilde ertelenmesi gerektiğini belirtti:
- 31.12.2020 tarihine kadar olan borçlar yüzde 30 u ödenmek şartıyla, geri kalanı da yüzde 12 faizle ertelenecek şuanda biz ertelenmeyi bekliyoruz.
- İnanın çiftçilerimiz zor durumda hele ki bu pandemi döneminde çiftçilerimiz daha zor durumda.
- Ben mısırı 3 liraya satmam lazım ki gübreyi 1 liraya 2 liraya almam lazım ki biraz çiftçi olarak ben yükseleyim. Yoksa malımı satıcam, traktörümü satacağım borçlarımı ödemek için yapacak hiç bir şeyim yok. Mazotumuz ilaçlarımız çok pahalı yüzde yüzün üzerinde zamlar geldi.
- Şu anda Merkez Bankası'nda faiz oranı yüzde 19. Çiftçimiz ziraat bankası dışında özel bankalardan da kredi kullanmakta. Tabi şuanda pandemi sürecinde bankalar çiftçinin üzerine gitmiyor ama pandemi bittiğinde inan ki çiftçi zor durumda kalacak. Ben tarım bakanımızdan Cumhurbaşkanımızdan çiftçimizin borçlarının ertelenmesini istiyorum.
Üretici borçların ertelenip, faizlerin silinmesini istiyor. Mehmet Akın Doğan faizler için çağrıda bulundu:
- Biz isteriz ki bu faizler silinsin. Traktörlerimizi satıyoruz. Faizlerimizi ödemek için borçlarımızı ödemek için. Traktörünüzü satarsanız üretemeyeceksiniz. Elbette. Elde avuçta olmayınca ne yapacağız.
Doğan, salgın sürecinde çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı:
- Pazarlar açık olursa ancak ürünler piyasaya sunulacak. Sadece marketlerin açık olması yetmiyor. Örneğin bir çileği hasat ettiğinizde aynı gün piyasaya sürmek durumundasın. Yoksa o çilek çürür. Çiftçiler mağdur ürünler tarlada yetişti. Piyasaya süremez alıcı yok. Alıcı var satacak yer yok bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.
- Yasaklar var anneler günü geliyor yarın malımızı satamıyoruz.
Üreticiler uzun vadeli bir çözüm bekliyor.