Avusturya Meclisinden Türkiye karşıtı önerge

Avrupa Parlamentosu'nun üyelik müzakerelerini durdurma kararının ardından Avusturya Meclisi, Türkiye’ye askeri teçhizat ve malzeme ihracatının engellenmesini talep eden önergeyi kabul etti. AB üyesi ülkelerin dışişleri ve savunma bakanlarının geçen hafta Brüksel'de yaptığı toplantıda "Türkiye ile üyelik müzakereleri durdurulsun" çağrısında bulunan tek ülke de Avusturya'ydı

Avusturya Meclisinden Türkiye karşıtı önerge

Avusturya parlamentosu Türkiye’ye silah ambargosu kararı aldı.

6 siyasi partinin girişimiyle sunulan Türkiye’ye yapılan silah ihracatının engellenmesine yönelik önerge parlamentoda oybirliğiyle kabul edildi.

Yasal bağlayıcılığı olmayan önergede, savaş veya savaş çıkması muhtemel ülkelere silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsat verilmesinin engellenmesi talep edildi.

Türkiye'de insan haklarının baskı altında olduğu vurgulanan önergenin gerekçesinde söz konusu silahların sözde muhalifler yani teröristlere karşı kullanılacağı iddia edildi.

Yeşiller partisi milletvekili Peter Pilz yaptığı açıklamada "Avusturya'dan Türk özel kuvvetlerine keskin nişancı silahı gönderilmesin." ifadelerini kullandı. Avusturya'nın AB içerisinde böyle bir kararı alan ilk ülke olduğunu ifade eden Pilz, AB ve diğer ülkelerin de benzer kararlar alması çağrısında bulundu.

Kararın Avusturya'da 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi alınması da dikkat çekti.

Geçen hafta Mecliste grubu bulunan 6 siyasi parti, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması ve Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören ortak bildiriye de imza atmıştı.

ulusalkanal.com.tr