Jandarmanın doğa sevgisi

Jandarmanın doğa sevgisi

Arazi Taraması sırasında sulama menfezi yanında bulunan Çarpma etkisiyle kanadından yaralanan ve halsiz halde bulunan yavru erkek kerkenez Gaziler Jandarma Karakolu personeli tarafından Doğal ortamına geri dönebilmesi ve tedavi edilmesi için Doğa koruma ve Milli Parklar ekiplerine teslim edildi.

Konuyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlğı Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu şu açıklamayı yaptı:

Iğdır İl Şube Müdürlüğüne getirilerek veteriner kontrolünden geçirilen yavru kerkenezin çarpma etkisiyle sağ kanadında ufak bir yaralanma olduğu görülmüş ve iltihap kapmasını önlemek eski gücünü kazanıp tekrar ortamına geri dönmesini çabuklaştırmak amacıyla tedavi edilerek bakım altına alınmıştır.

Kerkenez, gündüz yırtıcısıdır. Dağlar, vadiler, orman kenarları, bozkırlar, tarım alanları ve şehirlerde görülebilir.

Dağlık alanlar, kaya kovukları ve kentlerin ortasına kadar hemen her yere yuva yaparlar.

Yaklaşık 30-35 cm boyları 60-75 cm kanat açıklıkları ile orta boylu kuşlardandır. Dişileri yaklaşık 230 gr, erkekleri de yaklaşık 200 gr ağırlığındadır. Erkek ve dişiler arasındaki en belirgin fark erkeğinin tepe ve ensesi mavimsi gri iken dişinin tepe ve ensesi kızıl kahverengidir.

Açık doğal ortamında yaşayan kerkenezlerin temel besini tarla faresi ve köstebekler gibi küçük memelilerdir. küçük ötücü kuşlar serçeler solucan, çekirge ve iri böceklerle de beslenir.

Tuzluca İlçesi Gaziler Karakolu Personeline, Kaçak Avlanmanın önlenmesi, Doğaya karşı sevgisi ve Doğal hayata verdikleri destekler için teşekkür ederim.

Serdar Ünsal / Iğdır

ulusalkanal.com.tr