Rusya, İran-Pakistan-Hindistan doğalgaz hattını destekleyecek

İran'dan çıkan doğalgaz, Pakistan ve Hindistan'daki tüketicilere ulaştırılacak. Projenin denizden geçen kısmı için ise Rusya destek verecek.

Rusya ile Pakistan enerji bakanlıkları, İran-Pakistan-Hindistan doğalgaz hattı projesine imza attı.

Proje, İran doğalgazını Pakistan ve Hindistan’daki tüketicilere ulaştırmayı amaçlıyor. Rusya'nın projenin denizden geçen kısmı için her türlü desteği vereceği belirtildi.

Bu kapsamda Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy ve Pakistanlı mevkidaşı Şer Afgan-Han bir araya geldi. Mutabakat zaptındaysa, " Gaz boru hattının güzergahını içerecek fizibilite çalışması ve projenin destekleneceği yetkilendirilmiş kuruluşların belirlenmesi öngörüldü" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy'nin yorumuna yer verildi. Yanovskiy "Bunun, bizim Hint tarafıyla da aynı belgeye imza atmamız için gerekli ek şartları oluşturacağını düşünüyorum" dedi.

Geçtiğimiz yıl Rus enerji devi Gazprom, İran ile Kuzey Pars ve Kiş yataklarının geliştirilmesine katılma imkânı sağlayan bir mutabakat imzalamıştı. Gazprom daha önce İran-Pakistan-Hindistan doğalgaz hattı projesiyle ilgilendiğini açıklamıştı.

ulusal.com.tr