ABD Dışişleri Bakanı Kerry: Kamuoyu önünde tartışmayacağız

Geçici ateşkesin ilan edildiği Suriye'de uzlaşma çabaları da sürüyor. Dera kırsalında bin 200 kişi silah bırakarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Teslim olan kişilerin kanuni durumları yeniden düzenlendikten sonra normal yaşama döndükleri belirtildi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da ülkedeki ateşkesin ardından ilk kez açıklama yaptı. Şam hükümetinin ateşkesin sürmesi için üzerine düşeni yapacağını belirten Esad, silah bırakmayı kabul edenlerin normal yaşama geri dönebileceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: Kamuoyu önünde tartışmayacağız

Ateşkesin ilan edildiği Suriye'de bin 200 kişilik grup silah bıraktı.

Suriye Devlet ajansı Sana ise Deraa kırsalında uzlaşma çabalarına bin 200 kişinin silah bıraktığını duyurdu.

Ajans haberinde silah bırakıp güvenlik güçlerine teslim olan bin 200 kişinin kanuni durumları yeniden düzenlendikten sonra normal yaşama döndükleri ifade edildi. Silah bırakan kişilerin ÖSO ve Yermuk Tugayları adlı terör gruplarına bağlı olduğu belirtildi.

Suriye’de ateşkesin ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Beşar Esad da ateşkesin devam etmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti. Esad, silah bırakanların sivil hayata dönebileceğini söyledi.

Alman ARD televizyonuna söyleşi veren Esad, yaşanan sürecin savaş isteyenleri ortaya çıkaracağını belirtti. Silah bırakanların affedileceğini ifade eden Esad ateşkesin başladığı Cumartesi gününden bu yana geçen süreci “umut ışığı” sözleriyle tarif etti.

Suriye'deki ateşkese ilişkin bir açıklamada Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi. Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptıkları telefon görüşmesinde, olası ateşkes ihlallerine dair gelen bilgileri kamuoyu önünde tartışmama konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de "Rusya Suriye'de ateşkesi ihlal etti mi" sorusuna "ihlal yapıldığını söylemek için çok erken" yanıtını verdi.

ulusalkanal.com.tr