Ergenekon davasında önemli gelişme: Adil yargılanma hakkı ihlal edildi

Ergenekon davasında yargılamanın yenilenmesine yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan özel görevli mahkemenin verdiği kararların bozulmasını istedi. Başsavcı Yardımcısı Zekeriya Samancı'nın hazırladığı tebliğnamede; yargılama sürecinde savunma haklarının ihlal edildiği vurgulandı.

Ergenekon davasında önemli gelişme: Adil yargılanma hakkı ihlal edildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon kararlarının bozulmasını talep etti.

Kapatılan özel görevli mahkemenin verdiği Ergenekon kararlarının temyiz sürecinde ilk aşama tamamlandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebliğnamesi 16'ıncı Ceza Dairesi'ne sunuldu. Dosyayı inceleyen Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Zekeriya Samancı mütalaasında hukuksuzlukları sıralayarak kararın bozulmasını istedi.

Başsavcılığın tebliğnamesinde adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve açık kanun hükümlerine aykırı davranıldığına yönelik tespitler ön plana çıktı. Bozma gerekçeleri olarak, yedek hakimlerin müzakere ve karar sürecine katılması, hazır edilen tanıkların dinlenmemesi, iddianamede yer almayan suçlamalardan hüküm kurulması gösterildi.

TEBLİĞNAMENİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Savunma haklarının engellendiğini belirten Başsavcı Yardımcısı Samancı, temyiz sürecinin duruşmalı olarak yapılmasına yönelik taleplerin de kabulünü istedi. Dosyanın temyiz incelemesi yeni oluşturulan Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nce yapılacak.

Tebliğnamede, emekli albaylar Muzaffer Tekin ve Arif Doğan ile birlikte yargılama sürecinde hayatlarını kaybeden toplam 6 kişi hakkındaki davaların da düşürülmesi talep edildi.

Dava süreci 6 yıl 2 ay sürmüş, özel görevli mahkeme 26'ıncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi için ağırlaştırılmış mübbette varan cezalar verilmişti.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr