Mısır ateşkes önerdi, İsrail kabul etti ama Hamas...

Filistin'de hava saldırıları ve kara operasyonuyla katliam yapan İsrail, Mısır'ın ateşkes çağrısına olumlu yanıt verdi. Hamas ise çağrıya olumsuz yanıt verdi, planı "diz çöktürme ve boyun eğdirme girişimi" olarak tanımladı.

Mısır ateşkes önerdi, İsrail kabul etti ama Hamas...

İsrail'in bir haftayı aşkın Filistin'i kana bulaması üzerine Mısır harekete geçti, taraflar ateşkese çağırdı.

Söz konusu ateşkes planına göre, İsrail Gazze'ye yönelik bütün kara hava ve deniz saldırılarına son verecek, kara saldırısında bulunmayacağını ve sivilleri vurmayacağını taahhüt edecek. Ateşkes önerisi Filistin'e abllukayı da hafifletmeyi hedefliyor. Plana göre, sınır geçiş kapısı açılacak, insanların serbestçe geçişi ve yiyecek maddelerinin girmesi kolaylaştırılacak.

Ateşkes önerisine göre, Gazze'deki hiçbir direniş grubu İsrail'e karadan, denizden, havadan ve yer altından saldırmayacak ve sivilleri hedef almayacak.

Plana göre, ateşkesin bugün başlaması ve 12 saat içinde tamamlanması öngörülüyor. Bundan sonraki aşama ise İsrail ve Filistin delegelerinin Kahire'de anlaşma üzerine son görüşmeleri yapması.

Ateşkes çağrısına İsrail olumlu yanıt verdi. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, resmi Twitter hesabından, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, bu sabah yaptığı toplantıda, Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiğini ve saat 09.00 itibarı ile ateşkesi başlattığını açıkladı.

Ancak, Gazze plana olumsuz yaklaştı. Gazze'deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, ateşkesi kabul etmediklerini söyledi. "Sorun ateşkes değil, Gazze ambargosu ve bölgedeki açlıktır" diyen Haniye, Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırıların durmasını içermeyen hiçbir ateşkesi kabul etmediklerini vurguladı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da ateşkes teklifini reddetti. Yapılan yazılı açıklamada, ateşkes planının henüz ellerine ulaşmadığı, ancak basında yer aldığı kadarıyla planın bir boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimi olduğu belirtildi.

Netanyahu: Hamas ateşkesi kabul etmezse saldırıları yoğunlaştıracağız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ve Gazze’den İsrail’e atılan roketlerin durdurulması için Mısır’ın önerdiği ateşkes teklifini Hamas’ın kabul etmemesi durumunda Gazze’ye saldırıları yoğunlaştıracaklarını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

mısır hamas