Dışişleri Bakanlığı'ndan Mali açıklaması

Askeri darbe girişimiyle alıkonulan Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, istifa ettiğini duyurdu. Türk Dışişleri, Cumhurbaşkanının istifa zorlamasından derin endişe ve üzüntü duyduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Mali açıklaması

Bir grup asker tarafından konutundan alınarak başkent Bamako'ya götürülen Cumhurbaşkanı Keita, devlet televizyonunda kısa bir konuşma yaptı.

Orduyu düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyleyen Keita, 10-12 Temmuz'da düzenlenen gösterilerde yaşanan can kayıpları nedeniyle pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydeden Keita, "İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum." ifadesini kullandı.

Ülkede mayıs ayından bu yana muhalif gruplarla hükümet arasında ciddi çekişme yaşanıyordu.

Mali'deki son durumla iligli Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. "Cumhurbaşkanının Parlamento ve Hükümeti feshederek istifa etmeye zorlanmasından derin endişe ve üzüntü duyuyoruz" denildi.

Bakanlık, "Dost ve Kardeş Mali’de iç barış, güven ve istikrar ortamının süratle yeniden tesis edilmesi ve ülkede anayasal düzene bir an önce geri dönülmesi yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz" ifadelerini kullanıldı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Mali'deki darbe girişimini kınayarak anayasa karşıtı değişimin kabul edilmeyeceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler ise askeri kalkışmada yakalanan cumhurbaşkanı ve başbakanın şartsız şekilde serbest bırakılmasını istedi.

ulusal.com.tr

dışişleri bakanlığı Mali