Vatandaş borç batağında

Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre her iki dakikada 14 kişi borç batağına saplanıyor ve hakkında yasal süreç başlatılıyor.

Vatandaş borç batağında

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, Merkez Bankası verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, toplumun içinde bulunduğu borç açmazını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, geçen her iki dakikada 14 vatandaşımız çeşitli şekillerde borcunu ödeyemeyerek borç batağına saplanıyor ve hakkında yasal süreç başlatılıyor.

Araştırmaya göre, ferdi kredi borcunu ödeyemeyenlere her ay yaklaşık 63 bin 437 kişi, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere 99 bin 478; senetlerini ödeyemeyenlere 91 bin 658 ve çeklerini ödeyemeyenlere de 56 bin 640 kişi katılıyor. Buna göre geçen her iki dakika içinde; 5 kişi kredi kartı, 4 kişi senet, 3 kişi ferdi kredi, 2 kişi ise çeklerinden dolayı yasal yaptırımla karşı karşıya kalıyor ve borçlular ordusuna 14 kişi daha katılıyor.

Borçla yiyip içiyoruz

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmanın değerlendirme bölümünde, ekonomik gidişatın hiç de iç açıcı olmadığı vurgulandı. Borcuna borç katlayarak hayatını idame ettiren dar ve sabit gelirli vatandaşların sayısının her geçen dakika arttığı belirtilirken, bu durumun, vatandaşların yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaç maddelerini borç yapmadan karşılayamaz durumda olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.

Zam yağmuru geliyor

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, dar ve sabit gelirli vatandaşların ekonomik çıkmazda olduğuna dikkat çekti. Özelikle önümüzdeki dönem olumsuz hava koşulları nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanacak artışa işaret eden Koncuk şunları söyledi:

“Dar ve sabit gelirliler en temel ihtiyaç maddelerini bile borçsuz karşılayamaz hale gelmiştir. Vatandaşlarımızı önümüzdeki dönemde zam yağmuru beklemektedir. Özellikle kış aylarının ve hava koşullarının dengesiz gitmesi nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanacak fiyat artışı sofralarımıza olumsuz yansıyacaktır. Bir kilo elmanın bile 6 lira olduğu bir ülkede, vatandaş hangi sebze ve meyveleri tüketerek ihtiyaçlarını giderecektir? Maaşları yetmeyince kredi kartına, banka kredilerine ve yakınlarından aldıkları borçlara sarılan vatandaşımızın sayısının her geçen gün artması tesadüf değil, aksine ekonomik istikrarsızlığı göremeyen iradenin basiretsizliğidir. Bunun önlemin almak da memuru işçiyi üç kuruş maaş zammına mahkûm eden hükümetin sorumluluğundadır.”

Borçlular ordusu büyüyor

Araştırmaya göre, ferdi kredi borcunu, kredi kartı borcunu, senet ve çeklerini ödeyemeyen sayı her ay artıyor. Merkez Bankası’nın en son aylık verilerine göre her ay borçlular ordusuna katılanlara ilişkin sayısal veriler şöyle:

Ferdi kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı

Aylık: 63.437

Günlük: 2115

Saatlik: 88

Dakikada: 1,5

Kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı

Aylık: 99.478

Günlük: 3316

Saatlik:138

Dakikada: 2,3

Protestolu senet sayısı

Aylık: 91.658

Günlük: 3055

Saatlik:127

Dakikada:2

Karşılıksız çek sayısı

Aylık: 56.640

Günlük:1888

Saatlik:79

Dakikada:1